Alamut Halkı JES’e Karşı Birleşti

(Fotoğraf: AA)

Aydın’ın jeotermal enerji santrali (JES) çilesi bitmiyor. Zorlu Holding’e ait Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi tarafından Bozdoğan’ın Alamut Mahallesi’nde JES yapılmak isteniyor. Şirket, Nazilli Diracık (50 MWm/50 MWe) JES projesi için 13 Şubat 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlık, projeyle ilgili ÇED süreci kapsamında halkın katılım toplantısının (HKT) 31 Temmuz tarihinde yapılacağını duyurdu. 

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; bölgede yaşayan yurttaşlar, projenin açıklanmasının ardından tepki gösterdi. Yurttaşlar, sulama alanı ve tarım arazisi üzerine yapılmak istenen projenin iptal edilmesi için eylemler gerçekleştirdi. 

Reklam Goruntulenme Bolumu

HKT duyurusu sonrası bölgede yaşayan yurttaşlar ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırlarında Nazilli Diracık diye adlandırılan; bizim ise Akçay Havzası diye tanımladığımız ve Alamut Mahallesi’ne 700 metre mesafede yapılması planlanan; Zorlu Enerji’ye ait JES için ÇED süreci kapsamında HKT yapılacak. Baştan beri bütün Alamut sakinleri ve komşu köyler ile Nazilli, Yenipazar ve Bozdoğan ilçelerinde yaşayanlar olarak sürece karşı duruşumuz net. Buralarda kimse jeotermal istemiyor.” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Aydın-Denizli arasındaki jeotermallerin incire, zeytine, pamuğa, kestaneye, kiraza, narenciyeye ve yenilebilir her şeye nasıl zarar verdiğini biliyoruz. Sakat doğum ve kanserin Aydın’da nasıl arttığını okuyoruz. Bölge halkı olarak bu toplantıyı yaptırmayacağız. Bunu herkes bilsin. Doğamızı ve yaşam alanımızı koruyacağız.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.