Danıştay tarafından onanmış koruma alanı kararı ve idare mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaata başlayan Reis Şirketi’ne “Alakır’a Dokunma!” diyen yaşam savunucuları Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Birgün'den Sevil Aslan'ın haberine göre, basın açıklaması Alakır Nehri Kardeşliği’nden Merve Usta tarafından yapıldı. Danıştay’ın “Alakır Vadisi’nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı olarak koruma altına alınması” kararına da değinen Usta, buna rağmen Reis şirketinin çalışmalara başladığını, Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nden ‘yürütmeyi durdurma’ kararı bulunmasına rağmen inşaata devam edildiğini belirtti.
Alakır Vadisi'nin kaynağından sahile kadar bir merdiven gibi birbiri ardına planlanmış 8 adet HES’ten dördünün tamamlanarak faaliyete geçmesiyle adeta can çekişmekte olduğuna vurgu yapan Usta daha fazla yıkım olmadan bu hukuksuzluktan dönülmesi çağrısında bulundu ve şöyle ekledi: "Toplamda üretimleri bir AVM’nin tüketimini bile karşılamayan bu HESlerin yarattığı yıkımların bir an evvel durdurulması ve yargının aldığı kararlara acilen uyulmasını talep ediyoruz. Yargı kararlarına uymayarak, doğal zenginliklerimizin göz göre göre yok edilmesinin mesuliyeti bu idarecilerin sırtlarında hayatları boyunca taşıyacakları bir yük olacak. Bugün bu hukuksuzluğa göz yumanlar elbet birgün sebep oldukları tüm bu yıkımların sorumluluğu ile yüzleşmek zorunda kalacaklar. Daha fazla yıkım olmadan, daha fazla can yanmadan bir an evvel bu hukuksuzluktan dönülmesi konusunda son bir çağrı yapıyoruz. Kazanılmış haklarının uygulamaya geçirilmemesi halinde halk kendi hakkını mutlaka kendi elleriyle alacaktır. Alakır rant değil koruma alanıdır. Ve bizler onu korumak adına kararlı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."
Ne olmuştu?
Antalya‘nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi‘nin koruma alanı olduğuna ve HES yapılamayacağına ilişkin kesinleşmiş yargı kararları olmasına rağmen, geçen hafta Alakır Nehri’ne iş makineleriyle giren REİS adlı şirketin faaliyetlerine ‘acil yürütmeyi durdurma’ kararı çıktı. Buna rağmen şirket çalışmalarını sürdürüyor.
Danıştay’ın, Antalya Tabiat Varlıkları Kurulu’nun iki senedir uygulamaya koymadığı yargı kararına dayanarak “1. derece doğal sit alanı niteliğinde olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır.” şeklindeki hükmüne rağmen Alakır Nehri üzerinde 4’ünün inşaatı bitmiş 8 HES projesi bulunmakta.Alakır Nehri için süren adalet arayışında doğanın haklarına saygı gösterilmesi isteyenler hukuki alanda yine kazanırken; REİS şirketinin doğayı ve hukuku katletmesine karşı harekete geçmeyen kamu yetkililerini göreve davet ettiler.