Alaçatı sahillerini yapılaşmaya açacak düzenlemeler, yargı tarafından iptal edildi. Kıyı Yasası'nı yok sayan girişimlerle bölge üzerinde yapılan uygulamalara, İzmir 3. İdare Mahkemesi izin vermedi. Alaçatı Belediyesi sınırları içinde yer alan Yumru Koyu'nun kuzey-batı yönünde Hırsız Deresi, koya dökülen Karşıyaka Azmağı ve çevresindeki alanda yapılaşmaya gidilemeyeceği karara bağlandı.
Mimarlar Odası Genel Merkezi, Alaçatı'da, Kıyı Yasası'na aykırı biçimde planlanan projeleri yargıya taşıdı. Oda yetkilileri, kıyı kenar çizgisinin suyun içinden geçirildiğini ve Bayındırlık Bakanlığı'nın da gelişmelere onay verdiğini savunarak, Alaçatı Port gibi girişimlerin engellenmesini istedi. İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Kıyı Yasası'nın "Kıyı çizgisi; deniz, tabii ve suni göl, akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun karaya değdiği noktaların birleşmesinden oluşan çizgiyi ifade eder" hükmünü içeren maddesi dayanak alınarak, projeler nedeniyle suyun içinden geçirilen kıyı kenar çizgisi planının iptal edilmesi istendi. Mahkeme, 20 Eylül 2005 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından 28 Şubat 2007 tarihinde de kesin kararını açıkladı.
Mahkeme, Karşıyaka Azmağı'nda sürekli deniz suyu olduğu, içinde deniz canlılarının yaşadığı ve azmağın körfez, koy gibi denizin bir parçası olduğu ve bu nedenle azmağın denizin bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan bilirkişi raporundaki görüşlere uydu. Alaçatı'daki uygulamada, Kıyı Yasası'na aykırı davranıldığına hükmetti.
Söz konusu bölgede kıyı kenar çizgisinin geçirildiği alanın doğal ve coğrafi açıdan çok önemli potansiyele sahip olduğu vurgulanan mahkeme kararında, "Bölgenin koruma, kullanma dengesine dayalı olarak özelliklerinin korunması ve geliştirilmesi, kabul edilmesi gereken en önemli ilkedir" görüşlerine yer verildi.
Kararda ayrıca Türkiye'de, Alaçatı'daki gibi doğal yaşam alanlarının varlığına işaret edilerek, Alaçatı'daki gibi binlerce derenin bulunduğu ve bunların yok sayılamayacakları vurgulanarak, "Genel olarak bakıldığında azmak alanını derenin devamı olarak değerlendirilemeyeceği görüşüne varılmıştır" denildi. Kararda, kıyıların kamu yararına kullanılması gereğine vurgu yapıldı.
'Kıyı doldurulamaz'
Mimarlar Odası'nın davadaki savunmanlığını üstlenen avukat Güney Dinç, kıyı kenar çizgisinin iptalinin ardından, alanla ilgili hazırlanan imar planının da iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Danıştay 6. Dairesi'nin bu istemi reddetmesi nedeniyle Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu'nda itirazda bulunduklarını, buradan karar beklediklerini söyledi. Dinç, Alaçatı'da, kıyı kenar çizgisini suyun içinden geçirmek yoluyla kıyı yasasının sağladığı kamusal korunmanın dışına çıkılmak istendiğini vurgulayarak, "Kıyıda yapılaşma olmaz, kıyı doldurulamaz, yapıların kıyıdan 100 metre içeri çekilmesi gerekir. Kumsalda yapılaşma olmaz. Bu ilkeler yasalarla belirlenmiştir. Yasası'nın getirdiği tüm güvenceleri yok etmek istediler ancak hukuk buna izin vermedi" dedi.