Alacaatlı'da Kamu Yararı Kazandı



Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kamu yararı adına sürdürdüğü hukuk mücadelesi meyve vermeye devam ediyor. Ankara 17. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Alacaatlı Toplu Taşım İstatasyonu’nun 20 yıl önce yapılması gereken 55595 metrekare yüzölçümlü raylı toplu taşım (RTT) istasyon alanının, kamuya hizmet amaçlı olarak otopark park alanı gibi kullanımlar yerine ticari rekreasyon alanı yapılmasına izin vermedi.

Mahkeme, Çankaya ilçesi, Alacaatlı Mahallesi 44608 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisinin 13.03.2018 tarih ve 366 sayılı kararının; dava konusu imar plan değişikliği ile 1/5000 ölçekli imar planında yeri ayrılan ve kamu ortaklık payı ile kamulaştırması 20 yıl önce yapılması gereken 55595 metrekare yüzölçümlü raylı toplu taşım (RTT) istasyon alanının, kamuya hizmet amaçlı olarak otopark park alanı gibi kullanımlar yerine 38847 metrekare yüzölçümlü kısmının E:0.10, H:2 kat yapılaşma koşullarında ''ticari rekreasyon alanı'' kullanımına ilişkin kararı iptal etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İmar mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkeme gerekçesinde yer alan ‘’ Dosyada yer alan belge ve bilgiler ile bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde, plan değişikliğine ilişkin işlemlerin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu, Raylı Toplu Taşıma alanlarının sıradan bir alan olarak kabul edilmemesi gerektiği, enerji verimliliği sağlayabilmek için RTT istasyon alanlarının diğer ulaşım türleri ile entegre olması ve otopark alanları ile birlikte tasarlanması gerektiği, ticari rekreasyon alanı ile gelecek fonksiyonların, yaşam kalitesini düşüreceği, RTT alanında olması gereken fonksiyonların piknik veya eğlence fonksiyonları olmaması gerekmekle birlikte 0,10 emsal gösterilmesinin de yönetmeliğe aykırı olduğu sonucuna varıldığından dava konusu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliğine ilişkin işlemlerde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.’’ ifadelerine dikkat çekti.

Candan, ‘’Yargı bir kez daha Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak verdiğimiz hukuksal mücadelede, kamusal alanların yüksek yapılaşma koşullarıyla ticarileşmesine ve özelleşmesine izin vermemiştir. Bu yargı kararı, Mimarlar Odası,  Çayyolu Semt Meclisi ile yürütülen dayanışmanın kolektif başarısıdır. Yargı kararları bir kez daha haklılığımızı ortaya koymuştur. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, rant odaklı planlama anlayışına karşı kamu yararını savunmaya devam edeceğiz’’ dedi.