Akyaka'da ''Sakin Şehir'' Bereketi



Foto: Durmuş Genç (AA)

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesine, Cittaslow Birliği Genel Sekreterliği tarafından ''Sakin Kent'' ilan edilmesinden sonra günübirlik gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında büyük artış yaşandığı bildirildi. Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin ''Sakin Kent'' seçilmesinin gurur verici olduğunu ifade ederek, bu unvanı aldıktan sonra ulusal ve uluslararası basında isminin geçmesiyle Akyaka'ya olan ilginin arttığını söyledi.

Beldenin yerleşik nüfusunun 3 bin civarında olduğunu fakat günübirlik, özellikle yaz döneminde ziyaret eden kişi sayısının 15 bini bulduğunu dile getiren Çalca, ''Beldemizin denize ve çevre illere de yakın mesafede olması nedeniyle özellikle günübirlik ziyaretçi sayısında büyük artış yaşadık. Bu artış bazı alanlarda yeni mesire ve dinlenme alanları oluşturma için çalışma başlatmamızı sağladı. Beldemizde yaşayan vatandaşlarımız ve gelen ziyaretçilerimizde gördüğümüz en büyük eksiklik ise özellikle günübirlik ziyaretler sonrası kullanılan alanlarda bırakılan çöpler. Ziyaretçilerimizi kapasite kullanım yönünden ağırlamak misafir etmek bizim için mümkün. Ancak duyarsız bir şekilde ortaya bırakılan çöplerin geriye dönüşümü ve lisanslı firmalara ulaştırılması konusunda sıkıntı çekiyoruz''dedi.


Foto: Durmuş Genç (AA)

''Doğaya bırakılan çöpler sıkıntı yaratıyor''

Akyaka'nın, ''Sakin Kentler Birliği''ne üyeliğinin Türkiye ve bölge adına gurur verici olduğunu ifade eden Çalca, şunları söyledi:

''Ancak bunun için hem bölgede yaşayan vatandaşlarımız hem de ziyaretçilerimizin buranın korunup geleceğe taşınması anlamında sorumluluğu var. Bölgemizde iyi tarım uygulamalarının yapılıp hem yerel halka hem de ziyaretçilerimize sunumunun yapılması çok önemli. Ayrıca esnafımızın bu reklamdan sonra ortaya çıkan durumdan fırsatçı anlayışla değil düzgün, dürüst, kaliteli hizmet üreterek yola devam etmemiz çok önemli. Beldemize böyle yoğun bir ilginin olacağın düşünüyordum. Beldemizde yaşanan yoğunlukla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Sadece çöplerin doğa içerisinde umarsızca bırakılmasından sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda hem vatandaşlarımızın hem de Akyaka'yı ziyaret eden ziyaretçilerimizin duyarlı olmalarını istiyoruz.''

Çalca, Akyaka beldesinin Muğla'nın diğer turizm merkezlerinden farklı olarak kendine özgü bir turizm konsepti bulunduğuna değinerek, şöyle konuştu:

''Akyaka'ya gelen herkes beldemizin mimari kimliğinin korunduğunu, farklı bir mimari yapıya sahip olduğunu ve yöreye özgü yemekleri bulabileceğini hissedecek. Ancak biz bunu daha da geliştirip kendi yaşam tarzımızla geleneksel değerlerimizi koruyan, var olan kaynaklarımızın geleceğe taşınması için çabalayan, doğal kaynakları koruma kullanma dengesi içerisinde kullanmak zorundayız. Çünkü artık kentlerin sınırları üretmiş oldukları hizmetlerle var. Biz Akyaka'ya gelen her bir ziyaretçiye nitelikli ve kaliteli bir hizmet sunarsak bunun artılarını göreceğimiz de biliyoruz. Kaynakları tüketmeden bugünü değil geleceği düşünerek kullanan bir topluluk olmak istiyoruz. Bu süreçte Sakin Kentler Birliği de bu bölge için büyük bir yol haritası. Bizde bu yol haritasından sapmadan yolculuğa devam etmek için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz.''