Akşehir Gölü'nde 1 Metrekare Su



Konya'nın Akşehir ilçesindeki Akşehir Gölü küresel ısınma ve su tüketimi sonucu tamamen kurudu. Geçmişte 350 bin metrekarelik su alanına sahip gölde yaklaşık 1 metrekarelik bir su kaynağı kaldı. Yüzlerce ailenin balıkçılıkla ve kamışçılıkla geçindiği göl çevresindeki köyler de hızla göç veriyor.

Eber ve Akşehir Gölleri Sulama Birliği Başkanı Osman Koçer, 1972'de belde nüfusunun 2 bin 700 olduğunu belirterek, "Şu anda nüfusumuz 700'e kadar düştü. 200 aile balıkçılıkla ve kamışçılıkla geçinirdi. Istakoz yetiştiriciliği yapardı. Şimdi köyde kalan nüfusumuz hayvancılık ve tarım yapıyor. Nüfusumuz hızla düşüyor" dedi.

Gölün kurumasını 'bilinçsiz su kullanımı'na ve gölü besleyen akarların üzerine yapılan gölet ve barajlara bağlayan Koçer, "Akşehir Gölü çevresinde dünyanın en iyi kirazı yetişir. Fakat bu kiraz bahçelerinin büyük bölümünde vahşi sulama yapılıyor. Ayrıca gölü besleyen Erkmen, Kınaztepe, Seyirtler, Selevir, Kırkça, Ağaçlar derelerinin üzerine set çekip, gölet ve barajlar yapıldı. Bu nedenle de Akşehir gölü beslenemez oldu" diye konuştu.

"Can suyu gerekli"

Osman Koçer, göle acil olarak can suyu verilmesi gerektiğini vurgulayarak, gölün özellikle kuzey bölgesinde sondaj çalışması yapıldığında su bulunabileceğini savundu.

Koçer, buralara açılacak kuyularla göle 'can suyu' verilebileceğini kaydetti. Göl çevresindeki onlarca filamingo kuşunun da teker teker öldüğünü söyleyen Koçer, "Göl üzerinde her gün kuş ölüleri buluyoruz. Şu ana kada ölü filamingo sayısı 100'e yaklaştı. Kuşlar susuzluk ve açlıktan ölüyor" diye konuştu.