Aşinayız Bu Korkuya

San Francisco, 1906'daki depremin 100. yılında aynı korkuyu yaşıyor. Zira uzmanlar, 'Aynı deprem bugün olsa 3 bin 400 kişi ölebilir' diyor. 'Deprem korkusu' konusunda İstanbul yalnız değil. ABD'nin en büyük şehirlerinden San Francisco da yaşadığı büyük depremin 100. yılında aynı hisleri paylaşıyor.

1906'da San Francisco'yu vuran 7.9 büyüklüğündeki depremin bir benzerinin yaşanması halinde 1800 ila 3 bin 400 insanın öleceği, 90 binden fazla binanın zarar göreceği, 700 bin insanın evinden tahliye olacağı ve 150 milyar dolarlık zarar edileceği açıklandı. Raporu, depremin yıldönümü nedeniyle bir konferans organize eden Kaliforniya Valiliği, Sismoloji Derneği ve Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü'nün görevlendirdiği bir firma hazırladı. Jeofizikçi Billy Ellsworth, "Geçen yılki kasırgalardan, yüz binlerce insanın ev değiştirmesinin etkilerini gözlemledik. Benzer durum San Francisco'da yaşanırsa ülkede muazzam sosyal ve ekonomik etkileri olur" diyor.

Bilgisayar modelleriyle hazırlanan çalışmada depremin, yalnız San Francisco'da değil, bugün dokuz yerleşim yerinin bulunduğu ve yedi milyondan fazla insanın yaşadığı San Francisco Körfezi'nin tamamında büyük zarara yol açacağı bekleniyor. Raporda, ölümlerin çoğunun eski binaların çökmesiyle olacağı belirtiliyor. 70'lerden sonra inşa edilen binalarsa genel olarak güvenli kabul ediliyor. Uzmanlar, en riskli binaların tespit edilerek güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

'Büyük Depremin 100. Yıldönümü Konferansı'nda 2 bin 500'ü aşkın bilim adamı, mühendis, hükümet yetkilisi ve acil durum profesyonelleri olası bir büyük depremin etkilerini ve alınması gereken önlemleri tartışacak.