AKP milletvekilleri, Meclis'te gece görüşülen Torba Yasa Teklifi'ne sundukları “korsan metin”le Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) yetkilerini elinden aldı.
TMMOB'ye yönelik Meclis'te gece yarısı operasyonunda sunulan önergede, “Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez” ifadeleri yer aldı.
Önerge sahibi AKP'li konuştu
Yurt Gazetesi'nin haberine göre, önergeyi veren AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, yazılı açıklama yaptı.
Ulupınar, TBMM'de görüşülmekte olan kanun teklifinin 73'üncü maddesine eklenen önerge ile TMMOB tarafından verilen vize harçlarının kaldırıldığını belirtti. Ulupınar, önerge ile 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 8'inci maddesine eklenen bentle, "Harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dâhil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez" düzenlemesinin yapıldığını ileri sürdü.
“Şikayetlere konu olmaktaydı”
Bu düzenleme ile TMMOB'nun, harita, plan, etüt ve projelerine belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisinin kaldırıldığını ifade eden Ulupınar, şöyle dedi:
"Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da projelerin meslek odalarınca vizelenemeyeceğine veya onaylanmayacağına ilişkin açık hükümler olmasına rağmen odalar, kendi yönetmeliklerindeki hükümlerden hareketle para karşılığı vize işlemi uygulamakta ve bu da şikâyetlere konu olmaktaydı. Yapılan bu yeni düzenleme, mimarlar ve mühendisler tarafından mesleki denetim adı altında, meslek odalarınca, faaliyetlerinin kısıtlandığına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan yüzlerce başvurunun incelenerek değerlendirilmesi sonucunda gerçekleştirilmiştir. Bu konuda yapılan yakınmalara çözüm getirmesi nedeniyle gerçekleştirilen bu düzenlemenin meslek mensuplarının lehine olduğu açıktır."
TMMOB'A bağlı 22 odadan açıklama
AKP'li mileltvekilinin iddiasnın aksine bugün TMMOB'a bağlı 22 odanın imzasıyla bir bildiri yayınlandı. Bildiride Gıda Mühendisleri Odası ve Orman Mühendisleri Odası'nın imzası olmadığı görüldü.
Ortak açıklamada şöyle deniliyor:
“AKP iktidarı, önceki gece yine bir "torba yasa" içinde, TMMOB ve bağlı Odalarını hukuk dışı bir şekilde sınırlamaya yönelik bir yasa değişikliği yapmıştır. Aynı iktidar üç yıl önce yine bir gece yarısı operasyonuyla, yabancı mühendisleri ülkemiz mühendislerinden ayrıcalıklı kılacak bir yasa değişikliği yapmış, daha sonra, iki yıl önce Kanun Hükmünde Kararnamelerle TMMOB‘yi otoriter bir tarzda vesayet altına alma yönünde adımlar atmış, bütün ülkeyi rant eksenli bir şekilde imara açma politikaları doğrultusunda yeni yasa ve yönetmelik değişiklikleri yapmıştır. TMMOB Yasasının bütününü değiştirme girişimi ise TMMOB ve Odalarımızın yürüttüğü kampanya üzerine bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ertelenmek zorunda kalınmış, daha doğrusu Anayasa değişiklikleri dönemine ertelenmiş gibi gösterilmiştir. Fakat Taksim‘de yapılmak istenen, bilime, tekniğe, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığına aykırı düzenlemeler karşısında yargıya başvuran ve haklılığı yargı tarafından teyit edilen Odalarımız ve TMMOB‘ye iktidarın duyduğu rant eksenli kin, önceki gece yapılan ani değişikliklerle ve TMMOB‘ye bağlı Odalarımızın İstanbul Şube yöneticilerinin gözaltına alınmalarıyla yansımıştır. İktidarın yaptığı bütün mevzuat değişiklikleri, birazdan değineceğimiz üzere Anayasa‘nın kamu kurum ve kuruluşu niteliğindeki meslek odalarıyla ilgili gayet sarih olan hükümlerine aykırıdır, hukuk dışıdır ve tarihsel meşruiyeti yoktur. Yapılan değişiklikle Odaların yeni talanları önleme gücü hukuken olanaksız hale gelmektedir
Önceki gece yapılan değişiklikler, özet olarak;
-Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan meslek odalarını işlevsizleştirme,
-Odaların üyeleriyle ilişkisini zayıflatmak ve giderek ortadan kaldırmak,
-Odaların gelirlerine el koymak,
-Kamusal-toplumsal kaynak ve varlıkların talanını iktidarın elinde merkezileştirerek piyasaya açmak, metalaştırmak,
-Kentsel dönüşüm, kentsel rant programlarının önündeki bilimsel, teknik mesleki denetimi ve toplumcu engelleri ortadan kaldırmak,
-Özerk yerinden yönetim kuruşları olan Belediyeler ve Meslek Odalarının Anayasal hak, yetki ve görevlerini ellerinden almak,
-Mimarların Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamındaki mimari projelerini eser olmaktan çıkarmak, telif haklarına el koymak,
-ve sonuçta teslim alamadığı TMMOB‘yi etkisizleştirmek istemektedir.