Hükümetin rehabilitasyonu ağaçlandırma gibi gösterip Birleşmiş Milletler'i (BM) kandırdığı ortaya çıktı. BM Çevre Programı'na (UNEP) 2007 yılında 401 bin hektar alanın ağaçlandırılacağı bilgisini veren hükümet, eylem planında ağaçlandırılacak alan miktarını 31 bin 500 hektar olarak açıkladı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu , "2012 yılına kadar 2.3 milyon hektarlık alanı ağaçlandıracağız" derken eski Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü İsmail Özkahraman , "Sadece Türk kamuoyunu değil, dışarıdaki kuruluşları da, kibarca söylüyorum, yanıltıyor" dedi.
1992-1997 yılları arasında görev yapan emekli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Özkahraman, hükümetin "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" nı şöyle eleştirdi:
Bakanlık bilerek yanılttı
- Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu 16 Aralık 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde, "Ağaçlandırmada dünya birincisi olmak istiyoruz. Bu yıl üçüncü olduk. 2012 yılına kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandıracağız" diyerek sadece Türk kamuoyunu değil, dışarıdaki kuruluşları da, kibarca söylersem yanıltmaktadır.
- UNEP'in internet sitesinden anlaşıldığına göre Çevre ve Orman Bakanlığı, bakanlık çalışmalarını 2002 öncesi ve sonrası olarak siyasal ayrışmaya tabi tutmuştur. 2002 öncesi için sadece "ağaçlandırma" kelimesi kullanılırken 2002 sonrası için büyüyen rakamlar "ağaçlandırma + rehabilitasyon + erozyon kontrolü + mera ıslahı" toplamı şeklinde verilmekte ve bu toplamın tamamı ne yazık ki sadece ağaçlandırma yapılmış olarak gösterilmektedir.
- UNEP sitesinde 2007 programı 401 bin hektar ağaçlandırma olarak gösterilirken bakanlığın ağaçlandırma eylem planı kitabında gösterdiği 2007 ağaçlandırma programı sadece 31 bin 500 hektardır. Oysa rehabilitasyon programı, 317 bin 500 hektardır. Demek ki bakanlık ağaçlandırmayla rehabilitasyonun farklı uygulamalar olduğunu bilmekte, ama bunların hepsini nitelikleri ne olursa olsun sadece ağaçlandırma çalışması imiş gibi sunmaktan da çekinmemektedir.
Ekonomik analiz de tutarlı değil
- Sözde eylem planının ekonomik analizi de tutarlı değildir. Planın 5 yıllık maliyetinin 2 milyar 702 milyon 100 bin YTL olduğu belirtilmektedir. Ne var ki; uygulamaların birim maliyetlerinde de bir tutarlılık görülmemektedir.
- Bakanlığın yapacağı toplam 116 bin hektar ağaçlama için toplam maliyet 232 milyon YTL'dir. Buna göre hektar başına ağaçlandırma maliyeti 2 bin YTL'dir. Oysa ağaçlandırma yapacak diğer kurumlar için hektar maliyet 544 milyon YTL'nin 136 bin hektara bölünmesiyle 4 bin YTL olarak çıkmıştır. Bu durumda aynı iş için iki misli fark söz konusudur.
- Bir diğer anormal görüntü erozyon kontrolü çalışmalarında görülmektedir. Plana göre toplam 327 bin hektar erozyon kontrolü çalışması için 392 milyon 400 bin YTL harcanacaktır. Bu durumda erozyon kontrolü çalışmalarının hektar maliyeti 1.200 YTL'dir. Bu durum, gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü erozyon kontrol çalışmalarının maliyeti, uygulamaların da kanıtladığı gibi ağaçlandırmadan yüksek olmak durumundadır.