Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yıkılacağını açıkladığı Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) dokunulmaması için eylem yapan sanatçılar kararlıydı: "Gerekirse bedenimizi siper edip, yıktırmayacağız."
Dünya Tiyatrolar Günü öncesi düzenlenen 'AKM Yıkılmasın' protestosu 'AKP yıkılsın' mitingine dönüştü. Sanatçılar ve sanatçı örgütleri dün öğle saatlerinde AKM'nin önünde buluştular. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı eylemde Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi sanatçıları bir araya gelmişti. Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV), Devlet Tiyatro Sanatçıları Derneği (DETİS), KÜLTÜR SEN, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı, Tiyatro Emekçileri, Yurtsever Hareket, Kültür Sanat Sen gibi birçok dernek eyleme destek verdi. Protestoya özel tiyatro oyuncalarıysa çok fazla ilgi göstermedi. Eylemcilere göre hükümet, Harbiye Muhsin Ertuğrul'la AKM'yi yıkıp yerlerine Kongre Merkezi yaparak ticari rant sağlamak istiyordu. Yıkımla Cumhuriyet'in simgelerinden biri de belleklerden silinecekti.
'Kimse uyumuyor'
Opera sanatçıları Hakan Aysev, Burçin Çilingir ve Hüseyin Likos, 'Nabucco' operasından seslendirdikleri 'Kimse Uyumuyor' ile 'Tuti Mucize-i Guyem'i söyleyerek eyleme 'ses' verdi. Etkinliğin sunuculuğunu üstlenen Cengiz Özek, eylemi neden yaptıklarını açıkladı: "Kimse uyumasın, uyan Türkiye, AKM'yi yıkmak isteyenlerin amacını biliyoruz ve izin vermeyeceğiz."
'Direneceğiz'
Mikrofonu eline alan Orhan Aydın Dünya Tiyatro Günü Karşı Bildirisi'ni okudu. Altında 14 özel tiyatro ve kurumun imzası olan bildiride tiyatrocular Devlet Tiyatroları'ndan Lemi Bilgin'in alınmasıyla başlayıp AKM'nin yıkılmasına kadar geçen süreci iktidarın tiyatroya savaş açması olarak yorumlayıp direneceklerini söyledi. Protestonun fitilini ateşleyense şiir okumak için sahneye çağırılan ama 'korsan' bir konuşma yapan şair Ataol Behramoğlu oldu. Behramoğlu'nun konuşması şairin büyük alkış alan "AKM kalsın AKP yıkılsın" sloganıyla sona erdi.
Kalabalığı biraz yatıştıransa Hüsnü Şenlendirici ile Orhan Şallıel'in seslendirdikleri 'Ah İstanbul' şarkısıydı. Sonra Şallıel ile Şenlendirici'ye Cahit Berkay da eşlik edip 'Selvi Boylum Al Yazmalım'ı seslendirdi. Ufuk Karakoç, eyleme Pir Sultan Abdal'dan bir türküyle katıldı. Eylem opera sanatçılarının seslendirdiği Muammer Sun'un 'Cumhuriyet' filmi için yaptığı 'Bozkırın Sesi' bestesiyle bitti..