Restorasyon projesi, bina statiğini etkileyecek nitelikteki can ve mal güvenliğiyle ilgili tespitler ile gerekli teknik incelemelerin yapılacağı gerekçesiyle durduruldu. Kaderine terk edilen kültür merkezi Gezi eylemleri nedeniyle polis karakoluna döndü.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Komitesi Sekreteri Mücella Yapıcı, “binanın güçlendirilemeyeceği” yönünde rapor hazırlanacağına ilişkin duyumlar aldıklarını belirterek “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen yazılar da bu duyumumuzu doğruluyor. Başbakan AKM’yi yıkma sevdasından vazgeçmiyor. Biz de AKM’den vazgeçmiyoruz” dedi.
Yapıcı, Gezi Parkı eylemleri döneminde AKM’nin halka açıldığını anımsatarak “Oraya giren mimar arkadaşlarımızın çektiği fotoğraflar ve yaptığı tespitler bizi dehşete düşürdü. Bina soyulmuş soğana çevrilmiş. Arşivler dağıtılmış. Operanın çok önemli arşivleri ayaklar altında. Hiçbir tedbir alınmamış. Bina zayıflatılmış. Neredeyse kendi halinde çökmeye bırakılmış. Binalar insanlar gibidir. Kullanılmadıkça çökerler” diye konuştu.
Polisi yıkılacak binaya sokmazlar
Yapıcı, Avrupa’nın en iyi opera binalarından biri olan AKM’nin şu anda polis karakolu olarak kullanıldığını söyledi. Binada statik bir problem olmadığının polis karakolu olarak kullanılmasından fark edileceğini belirten Yapıcı, “Devlet statik bir problemi olan yere polisini niye soksun? Bu yüzyılda ‘burası güçlendirilemez’ demenin hiçbir bilimsel ve teknik karşılığı yok. Bu kabul edilemez bir şey” diye konuştu.
Yapıcı, “Gidişat henüz iktidarın AKM’yle ideolojik hesaplaşmasının sona ermediğini, bu konuda da teknik ve mesleki her türlü doğruyu, değeri türlü çeşit hilelerle ayaklar altına alma isteğinin devam ettiğini göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Kültür Sanat Sendikası İstanbul Şube Başkanı Haluk Tolga İlhan da AKM ile ilgili açtıkları davayı kazandıklarını anımsatarak “Kentsel sit alanı olduğu için AKM davasını kazandık. Mahkeme ‘Yıkılmasın onarılsın’ dedi. Bütçe olarak milyon dolarlar ayrıldığı söyleniyor. Bu paranın nereye gittiği meçhul. Restorasyon da yok ortada” diye konuştu. Ertuğrul Günay’ın Kültür ve Turizm Bakanı olduğu dönemde AKM’nin 29 Ekim tarihinde açılacağının söylendiğini aktaran İlhan, “Şimdi polislerin karakolu haline dönüştürüldü. Hükümet burayı pasif-agresif davranarak açmak istemiyor. Başbakan’ın diktatöryal bir tavrı var” yorumunda bulundu.
İlhan, Cumhuriyet ideolojisinin kendisini mimari üzerinden de kurgulayan bir sistem olduğunu belirterek “AKM de bunlardan biri. Kentsel yapılar, meydanlar buna yönelik şekillendirilmiştir. Atatürk’ün tiyatroların, operaların kurulmasına çok önem verdiğini biliyoruz. AKP’nin hıncını, ideolojik hırslarını bu mimariyi yıkarak, bu sanatsal kurumlara darbe vurarak birtakım kişisel ve toplamsal muhalefeti gene bu yapıları yıkarak kurmak istemesi çok anlamlı. Erdoğan hükümeti ideolojik hırslarını sanat ve Cumhuriyetin yapılarına zarar vererek tatmin etmektedir” diye konuştu.