Cengiz, yaptığı açıklamada, Akkuyu Nükleer Santralinin su alma altyapısı ihalesini kendi şirketlerinin aldığını hatırlattı.
Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra da oradaki işlerini devam ettirdiklerini ifade eden Cengiz, "Uçak krizinden sonra ben Rusları hiç bırakmadım, para da talep etmedim işlerini devam ettirdim ve bu krizin çok uzun sürmeyeceğini, ilişkilerin eskisinden daha iyi olacağını hep onlara vurguladım. Haklı da çıktım." diye konuştu.
Cengiz, Rusya'nın Akkuyu Nükleer Santrali için bir ortağa ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla onlar da bana ortaklık teklif ediyorlar, başkalarına da ediyorlar. Yani onların Türk tarafında ortağa ihtiyaçları var, çünkü bu ülkede iş yapıyorlar. Bizim de enerji montajı ve santral yapma konusunda tecrübemiz oldu. Bizi ortak almak istiyorlar, ama şartları görüşüyoruz. Daha bir sonuca varamadık. Tek başımıza bizim de kaldırabileceğimiz bir iş değil, belki birkaç arkadaşla beraber girebiliriz. Önce Ruslarla anlaşalım da bu işe girmek isteyen çok. Yönetimde olmam şart, yönetimde olmam için de belli bir hisseyi almam lazım. Yılbaşına kadar bu iş netleşir."
Cengiz holding kömürde yeni ihalelere isteksiz
Cengiz, Türkiye'nin son dönemde enerji gündemine aldığı yerli ve yenilenebilir enerji projelerine ilişkin ise "Türkiye için olmazsa olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Grup olarak devam eden diğer projelerine ilişkin de bilgi veren Cengiz, "Kömürde devam eden bir projemiz var. Bu nedenle kömürde yeni ihalelere istekli değilim. Çanakkale'de bin 300 megavatlık kömür projemiz 2017'de devreye girecek, ama hem kömür hem de yenilenebilirdeki projeler ülke açısından çok önemli. Türkiye büyüyor ve büyüdüğü için de enerji tüketimi artıyor. Ne kadar yerli kaynak olursa, o kadar Türkiye'nin menfaatine." ifadesini kullandı.
Cengiz ayrıca, son dönemde Türkiye'nin hidroelektrik kaynaklarını devreye alma konusunda da büyük başarı gösterdiğini ve enerji ithalatının azalmasına katkıda bulunulduğunu söyledi.
Nükleerde ilk temas 6 ay önce
Bu yılın Nisan ayında, Rus devlet şirketi Rosatom, Türkiye'de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ'nin yüzde 49'a kadar olan hissesini yerel şirketlere satıp ortaklık kurulmasına karar vermiş ve Cengiz Holding ile ilk görüşmelere başlamıştı.
Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2023 yılına kadar devreye girmesi öngörülüyor.