İbrahim Cevahir'in, 16 yıl sonra tamamladığı Şişli'deki Cevahir Alışveriş Merkezi'ne, açılmadan 3 talip çıkmış. Cevahir, "Başbakanımız da 'Sat' dedi. Ama 1 milyar doların altına olmaz" diyor. Projesine 1989 yılında onay verilen, ancak proje değişiklikleri ve ekonomik krizlerle kesintiye uğrayarak 16 yılda tamamlanan İstanbul Şişli'deki Cevahir Alışveriş Merkezi, nihayet bu hafta sonu kapılarını açıyor.
Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir ve yeğeni 36 yaşındaki Ayşe Cevahir'e günlerdir uykusuz geceler yaşatan projenin açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan yapacak. Haftalardır yazılıp çizilen ve dünyanın şehir merkezinde bulunan en büyük ikinci alışveriş merkezi olma özelliği taşıyan Cevahir Alışveriş Merkezi, 70 yaşındaki İbrahim Cevahir'i son dönemde en çok heyecanlandıran işlerden olmuş. Ama 1975 yılında hayallerinin peşinden koşarak yurt dışında müteahhitlik yapmaya başlayan Cevahir, önceleri ne teminat mektubu ne de resmi belge olmadan başarılı olduğu Libya ve Suudi Arabistan'daki macera dolu günlerini özlüyor. "Sezai Türkeş'ten sonra ilk yurtdışına çıkan kişiyim. Libya'ya hayal kurarak gittim ve başarılı oldum, onun için hayal kurmaya devam edeceğim" diyor. Zaten Başbakan Erdoğan da rica etmiş, "Satın, yeni işler yapın" demiş. Bir İngiliz, bir Fransız biri de Arap sermayeli üç şirket şimdiden talip olmuş Cevahir Alışveriş Merkezi'ne. Fiyat 750 milyon dolara çıkmış, ama Cevahir, "Ancak 1 milyar doları verene satarım, sonra da başka işler yaparım" diyor.
Bu yıl yurtdışındaki 30. yılını tamamlayan İbrahim Cevahir ile hem Cumartesi günü açılışı yapılacak alışveriş merkezini gezdik, hem sohbet ettik. İbrahim Bey, heyecanla anlattı: "Burada 5 bin 500 kişi çalışacak. Dünyada böyle bir yer görmemişsinizdir. Ama Başbakan da rica etti, 'Belediyeyle anlaşın değerini bulursanız satın, başka yatırım yapın' dedi. söz verdik. Ama ben 1 milyar dolar diyorum. Baksanıza Ataşehir'de konutların metrekaresi 2 bin dolara çıktı. Buranın 2700 dolara geliyor metrekaresi.
Ne yaparsınız gelen parayla?
Hiç bir şey yapamasam, arazi alıp üzerine 9 şiddetine dayanıklı konutlar yapmak isterim. Ama daha çok ne arıyorum biliyor musunuz? Şu anda Türkiye'de olmayan nedir, diye düşünüyorum. Aklıma uzay teknolojisi geliyor. Almanya'da bir firma bu alanda Türkiye'ye yatırım yapmak istiyor. Biz de ilgiliyiz. Ayrıca bir Arap geldi. Dedi ki bana, 'Biz senin bizim memlekette yaptığın işleri gördük. Gel seninle iş yapalım'. Ben de Biz Suudi Arabistan'da yüzde 12 kârla çalışıyorduk. Şu anda Türkiye'de 100 koy 100 kazan. Hiç bir yerde böyle kâr yok' dedim ve Türkiye'ye çağırdım.