Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı



Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından Gazi Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi işbirliği ile Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde 12 Mayıs 2022 Perşembe günü “Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı “ düzenlenecektir. Gazi Üniversitesi Mimar Kemalettin Salonu’nda geniş bir katılım ile yapılacak Çalıştay’da 3 oturum gerçekleştirilecek.

Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı Çağrısı

Akıllı şebekeler, bilgisayar ve ağ teknolojilerinin beraber olarak kullanılmasıyla operasyon, bilgi ve haberleşme sistemlerinin entegrasyonu ile şekillenmiş elektrik dağıtım, izleme ve kontrol şebekeleridir. Enerjinin üretim aşamasından dağıtım ve tüketimine kadar her aşama hem gerçek zamanlı enerji akışı hem de iki yönlü veri transferi sağlayarak izlenebilir, sürdürülebilir, güvenilir ve verimliliği yüksek çözümler sunan yapılardır. Akıllı üretimden istasyonlara, akıllı dağıtımdan sayaçlara, bütünleştirilmiş haberleşmeden ileri kontrole, veri analitiğinden güvenliğine kadar pek çok konu bu alan içerisinde ele alınmaktadır. Mevcut sorunlar dikkate alındığında; çift yönlü enerji akışından dolayı reaktif güç kontrolünün zorlaşması, istenmeyen gerilim değişimlerin yaşanması, fliker ve harmoniklerin sınırlarda olmaması, kısa devre akım limitleri, ısıl dayanım kapasiteleri, röle seçim kriterleri, anahtarlamalar, şebeke kararsızlığı, siber güvenlik tehditleri ve şebekelere saldırılar, mevcut standartlara uyum sıkıntısı, veri mahremiyetini sağlamada karşılaşılan sıkıntılar bunlardan bazılarıdır. Günümüzde akıllı şebekeler; kullanılabilirlik, erişilebilirlik, esneklik, optimizasyon, güvenlik, güvenilirlik, emniyet, kararlılık, sürdürülebilirlik, ölçeklenebilirlik, ölçülebilirlik, bakıma elverişlilik, dayanıklılık, çalışabilirlik, kontrol edilebilirlik, ekonomiklilik, çevresellik gibi pek çok konuyu içine alan kapsamlı yapılar sunmaktadır.

Bu çalıştayın amacı; enerji üreticileri, dağıtıcıları ve denetleyicileri, politika geliştiricileri, sektör-kurum-üniversite temsilcilerini bir araya getirerek bu alanda yapılan çalışmaları ve ilerlemeleri paylaşmak, akıllı şebekelerdeki gelişmeleri, araştırma ve uygulamaları değerlendirmek ve en önemlisi ise bu konuda ülkemizde yapılan çalışmaları değerlendirmek ve yapılacak olan yeni çalışmalara ışık tutmak ve yön vermek amacıyla fikirler, projeler, çalışmalar ve raporlar üretmektir.

Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı Programı ve kayıt için tıklayınız