Barselona Sözleşmesi'ne taraf ülkelerin bakanları, temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler COP22 Konferansı'nda Akdeniz'deki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı, yabancı türlerin varlığı ve iklim değişikliğini konuşmak için Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde bir araya geldi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açılışta yaptığı konuşmada, İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı yetkilisi Carlo Zaghi'nin yürüttüğü Barselona Sözleşmesi Sekretaryası Büro Başkanlığının Türkiye'ye devredildiğini belirterek, Zaghi'ye ve İtalya hükümetine görevleri döneminde, Akdeniz’in korunması için sundukları katkılar dolayısıyla teşekkür etti.
Gelecek 2 yıllık süreçte, Türkiye'nin, İtalya’nın bıraktığı yerden bayrağı devralarak herkesin ortak değeri olan Akdeniz için çalışmaları kararlı bir şekilde yürüteceğini belirten Kurum, "Ben ülkemizin Büro Başkanlığını yürüteceği bu yeni dönemin ve Barselona Sözleşmesi 22. Taraf Ülkeler Toplantımızın; ülkelerimiz, Akdeniz’imiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.
COP22 toplantısını büyük bir salgının gölgesi altında gerçekleştirdiklerini belirten Kurum, bu yılki Taraf Ülkeler Toplantılarının "Mavi Bir Akdeniz’e Doğru: Çöpsüz Miras Bırakmak; Biyolojik Çeşitliliği Korumak, İklim Dengesini Sürdürmek" temasıyla düzenlenmesini kıymetli bulduğunu söyledi.
"Zira bu anlayış, ülkelerimizin, Akdeniz’in savaştığı sorunlarla, herhangi bir ülkenin veya birkaç ülkenin tek başına mücadele edemeyeceğinin en güzel ifadesi olacaktır." diyen Kurum, toplantının bu hakikatin çok daha iyi anlaşılması bakımından bir dönüm noktası olmasını temenni etti.
Kurum, 4 gün sürecek toplantılarda Akdeniz’deki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı, yabancı türlerin varlığı ve iklim değişikliği konularını tüm yönleriyle ele alma fırsatını yakalayacaklarını, ayrıca Akdeniz’in korunmasına yönelik 38 özel etkinliğe de ev sahipliği yapacaklarını söyledi.
Bakan Kurum, 20 ülkeden 400’e yakın katılımcıyla gerçekleştirilecek toplantı ve etkinliklerde üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve uzmanların görüşlerini dinleyeceklerini belirterek, bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın 50. Yıl etkinliğini de yapacaklarını söyledi.
BM UNEP Genel Müdür Yardımcısı Joyce Msuya ve konferansa katılım sağlayan ülkelerin kadın liderleriyle "Akdeniz’deki Kadın Liderler Toplantısı"nı gerçekleştireceklerini belirten Kurum, 2020-2021 İstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülü'nü de takdim edeceklerini sözlerine ekledi.
Zaghi: “Akdeniz bölgesi risk altında”
Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen COP22'nin açılışına çevrim içi bağlanan Barselona Sözleşmesi Sekretaryası Büro Başkanı Carlo Zaghi, iklim değişikliğinin denizlerdeki biyoçeşitlilik kaybını, ekosistemi etkilediğini dile getirdi.
İçinden geçilen zorlu süreçte Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) kapsamında Akdeniz'de kirliliği tersine dönüştürmek için çalışma yaptıklarını anlatan Zaghi, "Son yapılan G20 Toplantısı'nda da deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sera gazı salınımının tüm dünyada azaltılması çalışmalarının hızlandırılması çağrısında bulunuldu. Sürdürülebilir kalkınma önemli. Şu anda Akdeniz bölgesi risk altında, biyolojik ve çeşitlilik kaybı noktasında dünyada en yüksek oranda kayıplar var. Buna ek olarak denizcilik ve turizm sektörünün ortaya çıkardığı kirlilik bu noktada önemli etki yapmakta." diye konuştu.
Son 10 yıl içinde Akdeniz bölgesinin ulaşım açısından da trafik yoğunluğuyla karşı karşıya kaldığını aktaran Zaghi, sülfür azot dioksit maddelerinin suya girişinin arttığını kaydetti.
2022-2023 eylem planını uygulamanın hızlanacağına işaret eden Zaghi, "Çöpsüz, temiz bir Akdeniz ortaya çıkarabiliriz. Denizle alakalı konuların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve UNEP koordinasyonu için teşekkür ederim. Türk hükümetini tebrik ediyorum, iyi şanslar diliyorum. Büro Başkanlığını Türkiye'ye devrediyoruz." dedi.