Aizonai’de ‘Tanımlayıcı’ Kazılar



Kütahya’nın Çavdarhisar İlçesi yakınlarındaki Aizonai Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında, bu yıl kazı bölgesinde “tanımlayıcı” bilimsel çalışmalar yapılacak.

Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Bozoğlu, Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından bölgede 1970 yılından beri kazı çalışmalarının yürütüldüğünü hatırlatarak, son 3 yılda gün ışığına çıkarılan dar sütunlu avlunun arkasındaki “odeon” binasında kazı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, kazı çalışmaları devam ederken 2003 yılında araştırma projesi de başlatıldığını kaydetti.

Müdür Bozoğlu, proje çerçevesinde, 5-25 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek bu yılki kazı sezonunda bilimsel çalışmalara ağırlık verileceğini söyledi.

Alman arkeologların kazı alanında “tanımlayıcı” nitelikte ölçümler yapacaklarına işaret eden Bozoğlu, “Önceki yıllarda yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan ‘odeon’ binasında, detaylarla ilgili bir takım soruların cevaplanabilmesi için tanımlayıcı nitelikte ölçüm çalışmaları yapılacak” dedi.

Bozoğlu, proje kapsamında tapınak, sütunlu cadde, tiyatro ve stadyumda, eldeki bulgular ve teknik detaylar doğrultusunda rekonstrüksiyon (aslına uygun) çizimler yapılacağını, çizimlerin yer alacağı bilgi levhalarının bölgeye konulacağını ifade etti.

Bu yılki kazı bütçesinin büyük bölümünün restorasyon, düzenleme ve tanıtım çalışmalarına harcanacağını belirten Bozoğlu, Kütahya Müzesi ve kazı deposunda korunan keramik, sikke ve taş eserler üzerinde de bilimsel araştırmalar yapılacağını söyledi.

“İKİNCİ EFES” OLARAK ADLANDIRILAN AİZONAİ ANTİK KENTİ

Avrupalı gezginlerce 1824 yılında keşfedildiği bilinen, sanat çevrelerinin “İkinci Efes” olarak adlandırdığı Aizonai Antik Kenti’nde bugüne kadar yapılan kazılarda dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, “Meter Steunene” kutsal alanı, nekropoller, bir bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı. Zeus Tapınağı’nın çevresinde, M.Ö. 3000’li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu.