Aizanoi Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları



Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

Almanya'nın Freiburg kentinde faaliyet gösteren Albert-Ludwigs Üniversitesi öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Ralf von den Hoff, yaptığı açıklamada, 16 Ağustosta başlattıkları kazıların 27 Eylülde sona erdiğini bildirdi.

Alman Arkeoloji Enstitüsünün bölgede 1970 yılından beri kazıları yürüttüğünü belirten Hoff, geçen yıla kadar her yıl yaklaşık 6'şar hafta süren kazıların geçen yıl 20 günle sınırlandırıldığını, bu yıl ise 6 hafta çalıştıklarını söyledi.

Hoff, Türk ve Alman arkeologlardan oluşan 23 kişilik ekibin dar sütunlu avlunun arkasındaki ''Odeon''da kazı çalışmalarını tamamladığını, Roma dönemine ait şehir meclisi olarak kullanılan bina ile Zeus Tapınağı çevresindeki tarihi eserleri gün ışığına çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Avrupalı gezginlerce 1824 yılında keşfedildiği bilinen ve ''İkinci Efes'' diye nitelenen Aizanoi Antik Kenti'nde şimdiye kadar yapılan kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, ''Meter Steunene'' kutsal alanı, nekropoller, bir bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı.

Zeus Tapınağı'nın çevresinde, MÖ 3000'li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu. Kazılardan elde edilen eserler, Kütahya Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.