Hasankeyf Gönüllüleri Derneği, Ilısu barajının yapımının durdurulması için AİHM'ye yaptıkları başvurunun kabul edildiğini açıkladı.
Hasankeyf Gönüllüleri Derneği konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Ilısu barajının inşasını ve Hasankeyf'in taşınmasını durdurmak amacıyla, Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, Hasankeyf kazısını yıllarca yürüten Prof. Dr. Oluş Arık, Hasankeyf'te araştırmalara katılan Mimar Zeynep Ahunbay ve Mimar- Arkeolog Metin Ahunbay ile Kültürel Miras Hukuku Uzmanı Avukat Murat Cano'nun bir süre önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun kabul edildiği belirtildi.
Mahkeme heyetinin başvuruyu kabul etmesinin Hasankeyf Gönüllüleri Derneği tarafından memnuniyetle karşılandığı kaydedilen açıklamada, Ilısu Barajı Projesi'nin iptali için AİHM'ye yapılan başvurunun kabul edilmesinin çok önemli olduğu belirtildi.
Açıklamada, Hasankeyf'in taşınma iddiasının da asılsız ve mümkün olmadığı ifade edilerek, ''Hasankeyf taşınamayacağına göre, baraj da yapılmamalıdır. Bu ülkenin milyar dolarlarını kimsenin boş yere heba etme hakkı yoktur. Tüm kamuoyunu Hasankeyf'in doğal şekli ile yaşatılması için duyarlı olmaya davet ediyoruz'' denildi.
12 bin yıllık tarih Ilısu Barajı başta 12 bin yıllık Hasankeyf olmak üzere 200'ü aşkın yerleşim yerini ve höyüğü sular altında bırakacak. Baraj yapıldığında büyükkız kuşu, alaca yalı çapkını, kızıl akbaba, küçük ebabil, küçük kerkenez ve yarasalar gibi kuşlar türleri ile çizgili sırtlan ve Fırat kaplumbağası da yok olacak.
Barajın 2013 yılında tamamlanması ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılaması hedefleniyor.