Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Muhçu: Sİt alanında yapılan imar değişikliği, inşaat oranları artırılsa dahi imar affı yaratmaz. 1/5 binlik planlar hukuka aykırı. Kaçak villa için yıkım kararı geçerli.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, İstanbul Küçük Çamlıca’da bulunan kaçak villasıyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, “Sİt alanında yapılan imar değişikliği, inşaat oranları artırılsa dahi imar affı yaratmaz. Çıkarılan 1/5 binlik planlar hukuka aykırı. Kaçak villa için yıkım kararı geçerli” dedi. Unakıtan’ın Sİt alanında yaptırdığı kaçak villanın imar değişikliğiyle hukuka uygun hale getirelemyeceğini, önceki yıkım kararının geçerli olduğunu belirten Muhçu, “Değişiklik, hukuka aykırıdır. Herhangi bir arsada yapılmış bir binadan değil, Sİt alanı özelliği olan bir bölgedeki yapılaşmadan söz ediyoruz. Yıkım kararı geçerlidir” şeklinde konuştu. Konuyu Çevresel Etki Değerleri Danışma Kurulu gündemine aldıklarını belirten Muhçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgede yapılan plan ve uygulamalarla ilgili değerlendirme yapacağız. 1/1000’lik planlar geçmeden, 1/5 binlik planlar geçmez. Bahse konu bölgede herhangi bir uygulama da yapılamaz.”
Hukuki girişimimiz olacak
Küçük Çamlıca için çıkarılan 1/5 binlik planın mevcut Sİt kurallarına uyarlanması diye bir hükmün olmadığını belirten Muhçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2863 Sayılı Koruma Yasası’nda bu meseleler açıkça belirtilmiştir. Hukuki girişim başlatmamız sözkonusu. İmar planı olmadan, uygulama yapılamaz. Esas tartışılması gerekli olan budur. Söz konusu bölgenin sit alanı olması nedeniyle, Sİt alanındaki yapılaşma koşulları belli kriterlere bağlanmıştır. Yapılacak yapının tipolojisi, pek çok özellikleri bakımından değerlendirilmesi sözkonusu. Yükseklik, kütle, estetik değerleri, kent dokusuyla uyumu, peyzaj değerleriyle uyumu gözetilmelidir. Çamlıca’da mevcut binaların bu kurallara uyulmadan yapılan olduğu belli."
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Ali Rıza Nurhan, Unakıtan’ın kaçak villasının sonradan projelendirilip ruhsatlı hale getirilemeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Maliye Bakanı Kemal Unakıtan konuyu kendi açısından değerlendiriyor. Yapılar için alınan ruhsatın geçerlilik süresi beş yıldır. İki yıl içerisinde inşaata başlanmadığı taktirde ise bu süre iki yıla düşer. Bakanın topluma örnek olması gerekir. Binalar kaçak statüsündedir ve yıkılması gerekir.”
Yıkım kararı geçerli
Geçen hafta, Sİt alanındaki villaların bulunduğu parsel için, Üsküdar Belediyesi, Büyükşehir belediyesi ve 3 No’lu Tabiat Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla imar değişikliği yapıldığı ve Unakıtan’ın kaçak villasının yasal hale geldiğini Tercüman gündeme getirmişti. “Villa kurtuldu” başlığıyla verdiğimiz haberden sonra tartışmalar günlerce sürdü. Yüzde 6 olan imar izninin yüzde 20’ye çıkarılması Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası’nı harekete geçirdi.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Sİt alanında yapılan imar değişikliğinin, inşaat oranları artırılsa dahi, imar ve deprem yasalarına göre imar affı yaratmadığını söyledi. Ekinci, “Bu arsanın bulunduğu Sİt alanında ikinci villaya olanak sağlayacak imar planı değişikliği yürürlük kazansa bile, bu ancak yeni yapılanlar için söz konusu. Bu nedenle, Unakıtan’ın arsasındaki kaçak villa için yıkım kararı halen geçerli” dedi.