‘Ağaoğlu MyWorld’e Karşı ‘Ayazma Benim Dünyam’



Ayazma-Tepeüstü mahallesi ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ mağdurları 33 haftadır her Pazar günü Küçükçekmece Atatürk Parkı'nda Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ve Küçükçekmece Belediyesi'nin ‘sözlerini tutması için’ eylem yapıyor.

"Yıktıkları evlerimiz üzerinden lüks konut, tarumar ettikleri hayatlarımız üzerinden hayat satıyorlar" diyen Ayazmalılar yaşananın bir TOKİ, Belediye ve Sermaye sahibi uygulaması olduğunu, Ağaoğlu İnşaat'ın reklamlarında gösterdiği proje alanının kendilerinin zorla çıkarıldıkları ve evlerinin yıkıldığı alan olduğunu belirtiyor.

Ayazmalı aileler şu anki talepleri, en azından kendilerine verilmiş bazı sözlerin tutulması:
"Kamu idarecilerinin verdiği sözleri tutmamasından gına gelmiş vatandaşlar olarak, hem sözlerin tutulmasını sağlamak, hem de verdiğimiz dilekçelerin bürokrasinin unutulmuş derinliklerinde kaybolmasına mani olmak için; 4 yıldır barakada-sokakta kaldıktan sonra kabul edilen hak sahipliğimizin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz".

Ayazmalılar kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk, hasta bir arada 33 haftadır Belediye'nin ve hükümetin yanı başında beklediklerini ifade ediyor; "Elde ettiğimiz haklara rağmen bizi gören, duyan yok; yeni yılda çocuklarımızı hangi okula göndereceğimizi bilmek hakkımız" diye konuşuyor; bir kış daha sokaklarda yatıp kalkmayı, çocuklarının parka en yakın okula gidip gelmesini istemediklerini söylüyor.

Kırsal ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Büyükşehirlerde Derbent, Gülsuyu, Perşembe Pazarı, Süleymaniye, Sulukule, Tarlabaşı gibi semt ve bölgelerde kentsel dönüşüm projeleriyle şehrin ‘düşük gelirli’ ailelerinin yaşadıkları yerler çeşitli ‘soylulaştırma’ projeleriyle yeniden yapılandırılıyor.

Otel olarak kullanımı planlanan Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangın da Haydarpaşa Dayanışması'nın eyleminde protesto edilmiş ve yangının kamuoyunda tepki gören ‘Kentsel Dönüşüm’ projesini gerçekleştirmenin bir adımı olduğu öne sürülmüştü.

Aynı eyleme katılan hidroelektrik santral (HES) karşıtları ‘Kentsel Dönüşüme de Kırsal Dönüşüme de Hayır’ pankartı açarak HES, maden ve benzer projelerin de kırsal alanlarda "köyleri dönüştürme" amaçlı projeler olduklarını ifade etmişlerdi.