Tahsin Aydoğmuş "Denge" Fotoğraf Sergisi




Tahsin Aydoğmuş'un “DENGE“ başlıklı fotoğraf sergisi İstanbul Fotoğraf Merkezi içinde yer alan Fotoğraf Galerisi’nde 23 Mart 2006 tarihinde açıldı. Sergi 20 Mayıs 2006 tarihine kadar izlenebilir.

1953 yılında doğan Tahsin Aydoğmuş, 1985 yılından beri fotoğrafla uğraşıyor. 1979 – 2003 yılları arasında Ayasofya Müzesi'nde çalışmış olan Aydoğmuş'un fotoğrafına, bu ortam birçok açıdan kaynaklık etmiştir.

Tahsin Aydoğmuş, Ulusal ve uluslararası birçok başarıya imza atmıştır. İşte bazıları;
1994 Ballantine yarışmasında başarı ödülü,
1996 aynı yarışmada büyük ödülü kazandı.
1997 Ballantine başarı ödülü
1998 Fuji Film Türkiye Basın Fotoğrafçısı ödülü ve Röportaj ödülünü kazandı.
1998 8. Devlet Fotoğraf yarışmasında “Başarı Ödülü” kazandı
1999 4. LEICA Fotoğraf Olimpiyatın da Büyük Ödülü kazandı.
2001 Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından AFIAP ünvanı verildi.

Fotoğrafları yerli yabancı pek çok dergi ve yayınlarda yayınlanan fotoğrafçının işleri çeşitli uluslararası karma sergilerde yer aldı.

Bugüne değin 6 kişisel sergi açan Tahsin Aydoğmuş, İstanbul’da yaşamakta olup halen uzun soluklu fotoğraf projeleri üzerinde çalışmaktadır. Son dört yıldır Urfa foto röportajı hazırlamaktadır.

Emekli olduktan sonra kurduğu kendi atölyesinde fotoğraf çalışmalarını sürdürmekte... Daha önce renkli saydam çalışmaları yapan Aydoğmuş son yıllarda “arşival baskı” teknikleri ile siyah beyaz çalışmalara ağırlık vermiştir.

Siyah Beyaz aşkının gelişmesinde Mehmet Kısmet’in de payı büyüktür.

Aydoğmuş'un sergi için hazırladığı metin şöyle:

DENGE

Biraz düşünün…

Kefeleri arasında dengesizlik olan teraziyi, dengesini sağlamakta güçlük çeken sarhoşu; bir kişinin ruhsal eğilimleri, yaşama temposu ya da etkinlik alanları arasında normal tavır almasını sağlayan akli dengeyi; beslenme dengesini, üretimle tüketim arasındaki dengeyi siyasal dengeyi, bir bisikletin iki yanına takılan denge tekerleklerinin yokluğunu; denge deneylerinden geçmemiş bir gemiyi, vb.vb. düşünün..

Mimariden jeolojiye, toplum bilimlerinden estetiğe, iktisadi bilimlerden astronomiye kadar işin içine denge unsurunun katılmadığı bir alan bulmak olanaksız. Denge, neredeyse yasamdaki herşeyi ‘olmazsa olmaz’ı durumunda. Kısaca belirtmek gerekirse kuşatıcı ve çok önemli bir kavramla karşı karşıyayız.

"Karşıt öğelerle, çatışan güçler arasındaki uyumu, durgunluğu oluşturan doğru orantı " diye de tanımlanan 'denge'nin sağlanamaması ya da istikrarsızlığı durumunda yaşanacak olumsuzlukları sıralamaya sanırım gerek yok.

Zaten benim amacım da diğer bilim dallarındaki denge unsurunun önemini konu edinmek değil. Sergimin temasına uygun olduğuna inandığım fotoğraflarla sözgelimi dansta, azametli görünüşü ile mimaride, heykelleri ile güzel sanatlarda kristalize olmuş ‘denge’yi büyüteç altına almaya çalıştım. Asıl amacım, görsel dil olarak adlandırabileceğim fotoğrafta dengeyi işlemek... Bilindiği gibi denge fotoğrafta kendini, simetri, asimetri, ton farklılığı,doku,mesafe,ölçü,harekette vs. gösterebilir. Sergide size değişkenler arasındaki uyumu lekelerin dağılımındaki ton farklılığını, mimarideki görkemi,eşit olan/olmayan öğelerin simetrik-asimetrik dengesini görsel dille sunmaya çalıştım.

Her alanda her bakımdan dengelerini yitirmemiş bir dünya özlemiyle...