Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda "Doğal-Kentsel Çevre / Mimari Doku" teması altında, 6 Nisan Perşembe günü saat 19:00'da Taştaki İz adlı film gösterilecek. Yönetmenliğini Can Ertuna'nın yaptığı filmin ardından, Gazeteci-Yazar ve Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, "Kent Kültüründe Tarihin Devrimci Rolü..." başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.
Filmde, 1930'ların ortalarında Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak inşası hızla devam eden Ankara'nın yeni merkezi Yenişehir'deki bir parkın içine yerleştirilen büyük bir anıtın hikayesi anlatılıyor. Avusturyalı heykeltraş Anton Hanak tarafından yapılan anıt, 70 yıl boyunca üç kuşak Ankaralılara aynı öyküyü anlattı. Ancak geçen zaman içinde kentlilerin Güvenpark ve Güvenlik Anıtı'yla olan ilişkileri değişirken, Ankara taşından yontulan "iz" de yok olmaya başladı.
Filmin Künyesi
Filmin Adı: Taştaki İz
Yönetmen: Can Ertuna, Türkiye
Yapım Yılı: 2004
Süre: 33'
Oktay Ekinci
1952'de Balıkesir'de doğdu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nde mimarlık eğitimi aldı. Mesleki eğitiminde kentsel planlama ve tarihsel çevre alanında yoğunlaştı. 1977'de "yüksek mimar" diplomasını aldı. 1978-81yılları arasında Muğla Belediyesi'nde İmar Müdürü olarak çalıştığı dönemde, Muğla Kentsel SİT alanı ve doğal/tarihsel çevrenin korunmasına yönelik planlama çalışmalarına katıldı. İzleyen yıllarda Mimarlar Odası'nın çeşitli kademelerinde yöneticilik yaptı.
1993'den bu yana sırasıyla İstanbul, Erzurum, İstanbul, Antalya ve yine İstanbul'da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nda da görev yaptı. 1994'ten beri MSGSÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde öğretim görevlisi olan Ekinci, 1980'lerden bu yana Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor ve çeşitli dergilerde yazıları yayımlanıyor. Ayrıca, 2000 yılında kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin oluşum ve çalışmalarında etkin görev alan Ekinci, halen aynı birliğin danışmanlığını yürütüyor ve Kanal-Türk televizyonunda "Kente Bakış" pogramını hazırlayıp sunuyor.
Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nın Belgesel Sinemacılar Birliği danışmanlığında hazırlanan programı, her hafta farklı bir temayı içeren filmler ve ardından yapılan söyleşilerden oluşuyor. Seanslar, (0212) 334 22 70 numaralı telefondan rezervasyon yaptırılarak ücretsiz izlenebiliyor.