Afet Merkezi Açılışında 'Kentsel Dönüşüm' Krizi



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca Toros'taki Afet Koordinasyon Merkezi ve Bilgi Teknolojileri Merkezi açılışına, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında yaşanan "kentsel dönüşüm" krizi damgasını vurdu. Merkezin açılışı için düzenlenen törende konuşan İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, 2009 yılı faaliyet raporunu incelediklerinde kentsel dönüşüm projeleri konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin öngördüğü projelerin hiçbirini hayata geçirmediğini gördüklerini söylemesi, Başkan Kocaoğlu'nu kızdırdı. Vali Yardımcısı Aydın'dan sonra kürsüye gelen Kocaoğlu, Aydın'a sert bir dille yanıt verdi ve bu konuşmanın yerinin, bu açılış töreni olmadığını söyledi.

Buca Toros'da tesislerin açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Valilik bünyesinde 7-8 Aralık 2009 tarihinde İzmir Afet Riski Azaltma Sempozyumu yaptıklarını, bu sempozyumda afet riski azaltma eylem planı yapılmasının ortaya çıktığını, tüm kişi ve kurumların bu eylem planını kullanacağını söyledi. Aydın, "İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2009 yılı faaliyet raporunu incelediğimizde kentsel dönüşüm çerçevesinde planlanan Ege mahallesi, Onur mahallesi, Buca 23 parsel ve Çiğli'de bir mahalle afet yönünden boşaltılması gereken alanlarda henüz bir çalışma yapılmadığını görüyoruz. Yapı stoku ile ilgili teknik şartname hazırlığı var. Kaçak yapılaşma konusunda 207 adet müracaat üzerine inceleme yapılmış. Stratejik planda yer alan yapı stoku envanter planı, kentsel dönüşüm planının yıllar yönüyle nasıl yapılacağı en kısa sürede planlanmalı. Bu konuda üniversitelerden de yararlanılmalı, kent dönüşüm sistemine ağırlık verilmeli" dedi.

Açıklama yaptı

Bunun üzerine kürsüye gelen Kocaoğlu, Vali Yardımcısı Aydın'a sert şekilde yanıt verdi. "Konumuz afet koordinasyon merkezi ve bilgi teknolojileri merkezinin açılmasıdır" diye söze başlayan Kocaoğlu göreve geldiklerinde TOKİ ile imzaladıkları protokol çerçevesinde, Karşıyaka Örnekköy'de Karşıyaka Belediyesi'nin verdiği arsaya inşa edilen 808 konutun bittiğini ve hak sahiplerine dağıtıldığını hatırlatarak, "Esas projemiz Kadifekale'deki heyelan bölgesinin Uzundere'ye taşınmasıdır. Bu konuda protokoller elimizde mevcuttur. 2508 konutun Uzundere'ye taşınması söz konusudur. Ayrıca Limontepe'de yine 400 kusur dönüm alanda çalışmalarımız son aşamaya geldi. Ege Mahellesi'nde projemiz bile hazırdır. Ayrıca Gürçeşme'de bulunan stoktur, 280 konutluk projemiz elimizdedir. Gaziemir Aktepe ve Emrez'de bin 500 dönümlük alanda, ilçe belediyesinin yaptığı çalışmaya hemen başlayacağız" diye konuştu.

'En iyi belediye biziz'

Kent dönüşümünün "yık yapıyı, yap yapıyı" işi olmadığını belirten Kocaoğlu, "Kent dönüşümü, depreme dayanıksız, sağlıksız konutu yık, yerine apartmanı dik. Apartmanda yaşayamayacak adamı 20. kata oturt değildir. İddia ediyorum, Büyükşehir Belediyesi kent dönüşümü konusunda en iyi belediyedir ve kendi olanaklarıyla bunu yapmaktadır" dedi. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı stratejik planlar ve hazırladığı raporların İzmir tarihinde görülmemiş 40 yıllık işi 10 seneye sığdıracak çalışmalar olduğunu belirterek, Ben bütün milletvekillerimizden, bürokrasiden, İzmir gibi vergisini ödeyen, sürekli merkezi hükümete artı veren bir kentten, merkezi hükümet bütçesinden kent dönüşümünü, kentin turizminin, sanayisinin ve kalkınmasının teşvikine ve planlamalarda destek olunması için yardımcı olmalarını istiyorum" dedi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Afet Koordinasyon Merkezi'nde canlı sunum yapıldı.