Depremlerdeki bürokratik hantallığı, operasyon yetersizliği nedeniyle eleştirilen Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) yatırım tercihleri de yaşananlara ilişkin soruların yanıtı oldu. Afet sonrası müdahale kapasitesini arttırmak için 2019 rakamlarıyla 477 milyon TL, afet konutlarının yapımı için 3 milyar TL harcamayı öngören kurum, yeni hizmet binaları ve sosyal tesis yapımına da 2.5 milyar TL ayırdı.
BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre; bütçenin kara deliklerinden biri olarak kabul edilen ve müteahhitleri fonlama, rant yaratma aracına dönüşen hizmet binası inşa etme, kurumları mütevazi binalarından dev plazalara taşıma alışkanlığı AFAD’a da hakim oldu.
Hizmet binalarına dev ödenek
AFAD’ın 2019-2023 dönemine ilişkin Stratejik Planı’ndaki bazı veriler kurumun esas işlevi olan afetleri önleme ve müdahale etme işlevinin yerine başka faaliyetlerin öncelendiğini gösteriyor.
“Afetlere dirençli bir toplum” sloganı ile hazırlanan planda, “Koordinasyon ve İletişim, Risk Azaltma, Afet Esnası ve Sonrası, Toplumsal Farkındalık, Uluslararası Etkililik, Kurumsal Kapasite” başlıkları altında toplanan altı plan ve bütçeleri açıklanıyor.
Afet esnası ve sonrası süreçleri en etkili şekilde yönetme hedefinin altında yer alan afet konutları inşası için 2.5 milyar TL harcamayı planlayan kurum, “Sürekli öğrenen ve gelişen kurum olma” hedefi altında afet yönetim merkezi olarak da çalışacak hizmet binaları ve sosyal tesis inşaatlarına da aynı miktarda ödenek ayırdı.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.