Adrese Teslim İhale

Fotoğraf: AA

Sinop Boyabat IV. grup maden sahasının ihalesini Cengiz Holding aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ihaleye açılan ve ihale şartlarını sadece Cengiz Holdingin karşılayabildiği ihale sonuçlandı.

Sahanın Cengiz Holding'e adrese teslim şekilde ihaleye açılmasını sosyal medya hesabı X’ten duyuran CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ihalenin sonuçlanmasıyla Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır AŞ’nin ihaleyi almasına tepki gösterdi.

'MTA’ya Yüzde 1 Kalacak’
Evrensel'de yer alan habere göre; ihale şartlarına yer veren Yavuzyılmaz, “Şartnamedeki ‘izabe tesisi’ şartını mevcutta sağlayan tek bir firma var. O da Türkiye’deki tek izabe tesisinin sahibi olan Cengiz Holding. Şartnameye göre, ihaleye tek firma katılsa bile, yani rekabet oluşmasa bile maden sahasının ihalesi bu firmaya verilecek. İhalenin bu şartlarla yapılması ihtimalinde MTA’nın şirketin yıllık cirosundan alacağı pay yüzde 1 olarak belirlendi” bilgisini vermişti.

Şartnamedeki izabe tesisi şartına dikkat çeken Yavuzyılmaz, “Ya mevcutta bir tesisiniz olacak ya da yeni bir tesis kuracaksınız diyor. Mevcuttaki tesis ve yeni kurulacak bir tesis arasındaki fark 300 milyon dolar. Bu avantajla Cengiz Holding bu alanda doğal tekel olmuş durumda. Bu şekilde ihaleye çıkıldığında ise şirket bütün bakır maden sahalarını topluyor” diye tepki göstermişti.