Adım Adım Selçuklu Kervansarayları



Anadolu Selçuklu Devleti zamanında inşa edilmiş kervansaray ve ticaret yolları, sanat tarihçisi Prof. Dr. Osman Eravşar tarafından incelendi ve "Anadolu Selçuklu Kervansarayları" ismiyle kitaplaştı. Kitap, Konya Selçuklu Belediyesi tarafından da yayımlanmış. Nerede hangi kervansaray var, tarihi ne zamana dayanır, bugüne kadar nasıl ulaşmış, bir bir anlatılmış. Bugüne kalanlar, restorasyona girenler, izi olup da kendisi olmayan bütün kervansaraylarla ilgili bilgilerse eksik bırakılmamış.

Kitap, görsel bakımdan da epey zengin. Kervansaraylar, bugünkü haliyle İbrahim Dıvarcı, Ahmet Kuş ve Fevzi Şimşek tarafından fotoğraflanmış ve kitapta yerini almış. Ayrıca, Anadolu'daki tüm kervansaray ve ticaret yolları zihinlerde oturması için haritalandırılmış. Kitapta, Anadolu Selçukluları tarafından yapılmış 76 kervansaray 19'u üzerinden anlatılmış. İşte bu hanlardan bazıları...

Altunapa Hanı: Konya Beyşehir yolu üzerinde. Bir tepenin güney yamacına kurulu. Han, 1967'de Altınapa Çayı üzerine yapılan baraj suları altında kalmış. Su azaldığında ortaya çıkıyor. Han 13. yüzyıl başında inşa edilmiş.

Alara Han: Antalya-Manavgat arasına, Alara Çayı'nın kıyısına 1231'de I. Alâeddin Keykubat döneminde, kale görünümünde yapılmış. Bugün restoran.

Dokuzun Hanı: Konya, Akşehir, Afyon yolu üzerinde, 1210 yılında Emir Hacı Osman adlı bir hayırsever tarafından inşa edilmiş. Bugün restore edilmiş ve lokantaya dönüştürülmüş.

Aksaray Sultan Hanı: Konya-Aksaray arasındaki ticaret yolu üzerinde, 1229'da Alâeddin Keykubat döneminde inşa edilmiş. Bu güzergâh Selçukluların ana kervan yollarından. Bu yüzden, Aksaray Sultan Han'ı en önemli kervansaraylardan. Günümüze hanın sadece bir kısmı ulaşmış.

Ezine Pazarı Hanı: Tokat ve Amasya yolu üzerine 1238 yılında inşa edilmiş. 1650 yılında da Mehmet Çavuş adlı biri tarafından onarılmış.

Durak Han: Sinop-Vezirköprü arasında 1266 yılında III. Giyaseddin Keyhüsrev döneminde Pervane Munieddin Süleyman bin Ali adında bir hayırsever tarafından inşa edilmiş. Fakat, hanın özgün hali günümüze ulaşamamış ve bir benzeri yerine inşa edilmiş.