Ada'nın Mermer Atığı Avrupa'ya Kağıt Oluyor



Dünyanın mermer vitrini Marmara Adası, ürettiği mermerlere Saraylar’dan kapı açtı. Saraylar Beldesi’nden çıkarılan mermer başta Avrupa olmak üzere Arap Yarımadası ve İsrail’i süslüyor. Belediye Başkan Vekili Süleyman Aksoy, İmeris adında Belçika, Hollanda ve Fransa ortaklığı ile kurulan bir şirketin ekonomik değeri olmayan atık malzemeleri alıp kendi tesislerinde kağıt ve boya sanayiinde kullandığını söyledi. Dünya mermer rezervinin yüzde 36’sına sahip Türkiye’de bu rezervin yüzde 15’ine sahip olan Saraylar Beldesi, rezervinin ancak yüzde 10’unu işletmeye açtı. Saraylar Belediyesi, mermeri kesebilmek için gereken elektriği üretecek trafo yatırımını gerçekleştiremiyor. Aksoy, firmaların taş kesme fabrikası inşa etmek için belediyeye müracaat ettiğini, ancak gerekli trafo yatırımı yapılamadığı için yeterli sayıda mermer kesme tesisi yapamadıklarını söyledi. 18 milyar metreküp mermer rezervi olan Ada’da üretilen blok mermer, başta İstanbul olmak üzere Bursa, Çanakkale ve Trakya kesimi olmak üzere birçok imalat merkezinden işlenmiş olarak da ihraç ediliyor.

60 ocaktan 25’i faaliyette

Beldede işletme ruhsatı bulunan 60 mermer ocağından 25’inin faal olduğunu belirten Aksoy,  3 adet kalsit üretme ve kırma, eleme tesisine sahip olduklarını anlattı. Yılda 1 milyon tonun (300 bin metreküp) üzerinde blok mermer ürettiklerini kaydeden 150 bin metreküp blok mermeri yurt dışına, 100 bin metreküpü de iç pazara sattıklarını açıkladı. Aksoy, yıllık mermer ihracatının 50 milyon dolar civarında olduğunu belirtti. Aksoy, beldedeki mermer ocaklarında 100 kişinin çalıştığını aktardı. Öte yandan Aksoy, belediye olarak satın aldıkları bir mermer ocağı alanını mermer üzerine bir yüksek okul yapmayı planladıklarını söyledi.

Ada sokaklarında 112 heykel

Saraylar’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Prokonnesos Uluslararası Mermer Heykel Sempozyumu, heykeltraşların söylediğine göre dünyada en uzun süren heykel etkinliği. Mimar Sinan Üniversitesi’yle ortaklaşa düzenlenen ve hazırlığı 8 ay süren organizasyon, yerli ve yabancı heykeltraşların başvurularının değerlendirilmesinin ardından seçilen ortalama 5 Türk ve 5 yabancı heykeltraşın eserlerini ortaya çıkarması ve beldenin sokaklarında sergilenmesi ile tamamlanıyor. Peru, Japonya, Çin, Romanya, Fransa, Almanya, Hollanda, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerden gelen heyketraşlar bugüne dek 112 heykel yaptılar. Her yıl düzenlenen sempozyumun amacı, Türkiye’de yok olan el sanatlarını geliştirmek.

İsrail’in mezar taşı Marmara’dan

Türkiye’nin taş ihracatında en büyük payın Marmara mermerinde olduğunu belirten Süleyman Aksoy “Suriye, Yunanistan, Ürdün, Arnavutluk, Çin, İsrail, Almanya Amerika gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. İsrail mezar taşı üretmek için bizim mermerimizi alıyor. Bizim taşımız en çok restorasyonda kullanılıyor. Ayrıca hamamda, kilisede, sütunlarda da tercih ediliyor. Ülke çeşitliliğini artıramamamızın sebebi, mermeri işleyemememiz. Şimdi yavaş yavaş işleme tesisleri kuruyoruz. Ama en büyük sorunumuz elektrik. TEDAŞ bize trafo veremiyor. Buraya yapılacak altyapı yatırımının maliyeti yüksek. Şu an buraya gelip ocak açmak isteyen kişinin engeli de elektrik. Bunlardan biri Omya Madencilik. İstanbul’da ve Biga’da, toz haline de getiren tesisler var. Blok mermer 20 TL ise toz haline gelince değeri 400 TL oluyor. Bunu yapabilirsek kazancımız artacak” dedi. Öte yandan, Ada’nın 5 yıl öncesine kadar 25 olan yatak kapasitesinin bugün 500’e çıktığını belirten Aksoy, Yana Mevkii’nde bungalov evler yapıp turizme açacaklarını, ancak sanayi gelişmeden turizmin gelişemediğini söyledi. Aksoy “Örneğin Suriyeliler eskiden mermer almaya yalnız gelirdi, turizm potansiyelini görünce, aileleriyle gelmeye başladılar” dedi.