Dubaililer, İstanbul'a Yatırımdan Vazgeçmiyor Ancak Konuşmayacaklar

İstanbul’da 5 milyar dolarlık yatırım için imza atan Dubai International Properties’in CEO’su Farhan Faridooni,“Spekülasyonlara neden olmamak için artık konuşmayacağız” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığı 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırım ortaklığı anlaşmasının ardından büyük tartışmalara konu olan Dubai International Properties’in (DIP) CEO’su Farhan Faridooni, Türkiye’de yanlış anlaşıldıklarını söyledi. Eleştirilerin ve çıkan aleyhte haberlerin kendilerini çok üzdüğünü anlatan Faridooni "Artık spekülasyonlara neden olmamak için bu konuda konuşmama kararı aldık. Bundan sonra şirket politikamız gereği Türkiye’den gelecek soruları yazılı olarak cevaplayacağız” diye konuştu.

Önceki gün Dubai’de İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'la biraraya gelen Faridooni, İstanbul ile ilgili planlarının değişmediğini, aksine geleceğini çok parlak gördükleri İstanbul’da başka yatırım imkanlarını değerlendirmeyi planladıklarını da vurguladı. “Biz İstanbul’a çok değer veriyoruz. Elbette ortak geçmişimiz, ortak değerlerimiz var ama bunun ötesinde biz, İstanbul’un çok kıymetli bir yer olduğunu, geleceğinin parlak olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle İstanbul’da grubumuzun faaliyet alanına giren tüm projelerle ilgileniyoruz” diye konuştu.

Teknopark gündeme geldi
Faridooni ile daha sonra başbaşa bir görüşme gerçekleştiren İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, DIP CEO'suna İstanbul’da yapımı planlanan teknopark hakkında bilgi verdiğini anlattı. Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, İstanbul’daki teknoparkı oluşturma aşamasında dünyadaki muhtelif konseptleri değerlendiriyoruz. Amacımız bunların artılarını, eksilerini, İstanbul’da uygulanıp uygulanamayacağını belirlemek. Dubai International Properties, bize bir prezantasyon yaptı. Birbirimize nasıl faydalı olabiliriz onlardan konuştuk. Sayın Faridooni ben konuşmamı bitirdikten sonra ‘Böyle bir proje yapıyorsunuz bizimkini de gördünüz. Bizim hassas ve başarılı olduğumuzu da görüyorsunuz. Bizlerle işbirliğini düşünmez misiniz?’ diye çok sıcak bir yaklaşımda bulundu. Biz de kendisine zamanı geldiğinde yani dış dünyaya açılacak ve dış dünyadaki diğer teknoparklarla temas kuracak noktaya geldiğimiz zaman arayacağımız teknokentler arasında buranın da bulunacağını söyledik. O da bekleyeceğini söyledi.”

Her yerde Türk firmalarının damgası var
Dubai halen devam eden konut, gökdelen, alışveriş merkezi, otel, tatil köyü, iş merkezi gibi yüzlerce inşaat nedeniyle adeta dev bir şantiyeyi andırıyor. Dünyadaki tüm kule vinçlerin yüzde 30’una sahip olduğu belirtilen Dubai’de, en önemli projelerden biri 15 yılda 46 milyar doların harcandığı Palm projesi. Beş ayrı bölümden oluşan proje kapsamında, deniz dolduruluyor ve palmiye şeklinde bittiğinde 2.5 milyon insanın yaşayacağı yeni bir şehir merkezi kuruluyor. Beş ayrı bölümden oluşan projede üç yarımada, etrafında rezidansların yer alacağı 75 kilometrelik bir kanal ve dünya haritası şeklinde bir ada yer alıyor. Bu adada, Türkiye’nin bulunduğu bölüm de 14.5 milyon dolara satışa çıkarıldı.

Dubai’deki büyük projelerden Türk firmaları da pay alıyor. Uluslararası havaalanı, metro, Palm, International City Türk firmalarının iş üstlendiği projelerin başını çekiyor. Baytur, Yapı Merkezi, Nurol, Güriş, TAV, STFA ise bu önemli projelerde yer alan Türk şirketleri. Dubai’de 5 bin firmanın bulunduğu, bin firmanın ise yer kiralamak için sıra beklediği Jebel Ali Free Zone’da (serbest bölge) ise 55 Türk şirketi var. Taleplere cevap vermek için genişletme çalışmalarının başladığı serbest bölgenin yanında dünyanın en büyük havaalanı inşa edilecek. Serbest bölgede kiralık yer bekleyen Türk firmalarının sayısı ise 25.

Katar’da kapıyı devler açtı
Türk müteahhitlik firmaları, 120 milyar dolarlık inşaat projeleriyle dünyanın dört bir yanındaki firmaların iştahını kabartan Katar’da önemli projelere imza atıyor. Katar pazarında kaliteleriyle öne çıkmayı başaran Baytur, Tekfen ve Gama gibi dev Türk müteahhitlik firmaları, pazara girmeyi planlayan diğer Türk firmalarının da işini kolaylaştırdı.

Sadece son 6 ayda 800 milyon dolarlık proje üstlenen, 2 milyar dolarlık projeye de teklif veren bu firmalardan biri olan Baytur, Katar’da şu anda yaklaşık 440 milyon dolarlık proje yürütüyor.
Turkish Qatari Baytur’un Genel Müdürü Mehmet Şeref Coşar, şu anda Katar devletinin en prestijli projelerini üstlendiklerini söyledi. Coşar, “Katar Petrolleri’ne ait 124 milyon dolarlık İslam Eserleri Müzesi, 245 milyon dolarlık Katar Milli Kütüphanesi, 61 milyon dolarlık Al-Handasa Tower ile 10 milyon dolarlık Al-Reem Tower şu anda yürüttüğümüz projeler. Bu projeleri 2006-2008 yılları arasında tamamlayacağız” dedi.

Katar’a 2.5 yıl once bir gazete ilanıyla geldiklerini de kaydeden Coşar, anıtsal bir mimariyle yapılan müze ve kütüphane projelerinin vizyonlarını değiştirdiğini anlattı. Coşar, “Katar’a ilk geldiğimizde bu kadar büyüyeceğimizi beklemiyorduk. Şu anda Katar’daki iş potansiyelimiz 440 milyon dolar. Türkiye’den bugüne kadar 3 bin işçi getirdik. Bunu yeterli bulmuyoruz, daha da ilerlemek istiyoruz. 50 milyon dolar ve üstündeki işleri takip ediyoruz. Sponsorumuz Katar Emiri’nin yeğeni Faisal Bin Qasım Al-Thani. Dubai’de de Palm projesinde 150 milyon dolarlık konut inşaatını yapıyoruz. Başarılı çalışmamızdan dolayı aynı miktarda bir işi daha aldık” diye konuştu.

Tekfen boru hattı döşüyor
Tekfen ise Katar’da etan gaz boru hattının ikinci etabını yapıyor. Ras Laffan bölgesinde üretilen gazın altı aşamalı bir projeyle Mesaid’e taşınacağını söyleyen Tekfen’in Proje Müdürü Alkaş Bekişoğlu, “Biz bunun ikinci ayağını yapıyoruz. Ras Laffan’dan Mesaid’e kadar 158 kilometrelik hattı döşüyoruz. Bu 115 milyon dolarlık bir proje. Diğer aşamalar da ihaleye çıktığında onlara da katılacağız. Fas, Bulgaristan, Azerbaycan, Kuveyt dahil son 4 ayda 2.2 milyar dolarlık yeni proje aldık” dedi.

Gama 200 milyon dolarlık teklif verdi
Katar’a 5.5 yıl önce gelen Gama ise, şu anda ülkede 100 milyon doların üzerinde projeyi üstlenmiş. Gama Qatar Genel Müdürü Serhan Fırat, halen dört projenin yapımını sürdürdüklerine belirtti ve ayrıntıları verdi; "Doha’nın doğusunda Katar çimento fabrikasının tevsi projesinde elektro mekanik montajı yapıyoruz. Gaz konusunda zengin olan ve milyarlarca dolarlık yatırımın yapıldığı Ras Laffan bölgesinde iki saha hazırlama işimiz, bir tane de işçi kampı projemiz var. Ayrıca 150-200 milyon dolarlık teklif verdiğimiz, olumlu sonuç beklediğimiz işler var.”

Pizza Hut Katar’dan Türkiye’ye yatırım yapacak
Pizza Hut ve KFC’nin Türkiye’deki şubelerinin sahibi Almana Group Başkanı Omar H. Almana, önümüzdeki yıl Türkiye’de 10 tane daha restoran açmayı planladıklarını söyledi. Katar’da Coca-Cola, IBM, Ford ve DaimlerChrisyler’in temsilcisi olduğunu anlatan Almana, Türkiye’de 80 milyon dolarlık yatırımları bulunduğunu, 50 restorana sahip olduklarını belirtti.