Türkiye'de Bir Daha İmar Affı Çıkmamalı

Türkiye'de gecekondu ve kaçak yapılaşma sorunlarının çözümü için kentsel dönüşüm projelerine hız vererek 70 belediye ile anlaşma yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 40 şehirde projelerini hayata geçirdi.

Söz konusu projeler çerçevesinde gecekondu sahipleri ile anlaşarak onlara gecekonduları karşılığında, düşük taksitli uygun konutlar üreten TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar dün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, gecekondu ve kaçak yapılaşma sorununun büyükşehirlerde ciddi boyutlara geldiğini, sadece İstanbul'da çok katlı binalar da dahil olmak üzere toplam 600 bin gecekondu olduğunu söyledi. Bayraktar, bu tablonun kısa vadede değişmesinin çok zor olduğunu belirterek, "TOKİ olarak ciddi bir gayret içindeyiz, ancak bana göre Türkiye'de bir daha imar affı çıkmamalı" dedi.

Asgari müşterekte herkesin modern hayatın gereksinimlerinden yararlanmasına yardımcı olmak gerektiğini belirten Bayraktar, "Ancak gerçek mağdurla bu işten çıkar sağlamaya çalışanları da ayırmak gerekiyor. Gerçek mağdur olanlara zaten uygun konutlu üretim yaptığınızda onlar kabul ediyorlar. 10 bin konutta kentsel dönüşüm yaptığınızda 100 kişinin sesi çıkabiliyor belki ama 9 bin 900 kişi de hayır duası ediyor" dedi.

Bayraktar kendilerinin gecekondu üretmek için yapılan maliyetin çok daha altında fiyatlarla konut sattıklarını belirtirken, toplantıda konuşan Milliyet Gazetesi Emlak Uzmanı Tebernüş Kireççi, gecekondu üretmenin metrekare maliyetinin bin dolardan başladığını ancak TOKİ konutlarında bu maliyetin 400-500 YTL olduğunu söyledi.

Kentsel dönüşüm masaya yatırılacak
Türkiye'de alt gelir grubuna yönelik konut sunumu ve kentsel dönüşüm konusu, 8-9 Nisan'da İstanbul'da kamu ve özel sektördeki kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin katılımıyla toplanacak kurultayda gündeme gelecek. TOKİ tarafından İstanbul Lütfi Kırdar'da yapılacak kurultaya yabancı uzmanlar da katılacak. Kurultayda konut politikaları sorun ve çözümleri ile dünyada kentsel dönüşüm örnekleri, düşük maliyetle konut üretimi ve arazi geliştirme konuları masaya yatırılacak.