'Aciz Belediyeden Kaynaklı Yapay Afet'

Başkent, artan yağışlarla birlikte yine altyapı sorunlarına teslim oldu. Kış aylarının gelişi ile Ankara'nın altyapı sorunları bir kez daha gözler önüne serilirken, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, yaşanan olayları ''Aciz belediye yönetiminden kaynaklı yapay afet'' olarak değerlendirdi.

Yağışlar sonrası ortaya çıkan manzaraların değişmemesi, ''Altyapı sorunları giderilmedi mi?'' sorusunu akıllara getirdi. Başkentin, 15-20 dakika süren sağnak yağışlar sonrası, sular altında kalması ve yağışların ardından yaşanan sorunlar ise halk sağlığı üzerinde tehdit oluşturmaya devam ediyor. ÇMO, konuya ilişkin altyapı yetersizliklerine işaret ederken, ''Anakent Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları toplum yararı gözetmeyen, rant amaçlı düzenlemeler'' olarak adlandırdı. Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek 'in ''Siz hiç bu kadar yağmur gördünüz mü?'' açıklamasını da anımsatan ÇMO, ''Gökçek'in yaşanan sorunların nedenini yağış fazlalığında görmesi ve durumu doğal afet olarak nitelemesi, aciz belediyecilik anlayışıdır'' dedi.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) asli görevini yapmak yerine yol, katlı kavşak gibi çalışmalar yaptığını ve enerjisini bu tür çalışmalara harcadığını belirten ÇMO, artan yağışlarla ortaya çıkan manzaraları, ASKİ'nin geç müdahalesi ve müdahalelerde yetersiz kalmasına bağladı. ÇMO, Avrupa başkenti olma iddiasında bulunan Anakent Belediyesi'nin, ''sağlıklı yaşam hakkı'' kavramını gündemine almadığını ifade etti. Birçok semtte ayrık kanalizasyon yapısı, rögarların periyodik olarak temizlenmemesi ve rögarların asfalt altında bırakılmasının belediye birimleri arasındaki koordinasyon eksikliğinin sonucu olduğunu vurgulayan ÇMO, ''Yapılan çalışmalar mühendislik ve mimarlık birikiminden uzak biçimde yapılıyor'' açıklamasını yaptı.

ÇMO, bu manzaralarla bir daha karşılaşılmaması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Başkentin Çevre Yönetim Politikası, toplumcu bir bakış açısı ile planlanmalı ve uygulanmalı.

- Ankara'nın genel planı, kentleşme hızı, yönü, tarım arazilerinin ve dere yataklarının durumu, toprak yapısı göz önüne alınarak belirlenmeli.

- Yol çalışmaları, belediyenin ilgili birimlerince ve tekniğe uygun, yaya öncelikli olmalı.

- ASKİ kanalizasyon ve su yönetimi gibi çalışmalara öncelik vermeli, altyapı sorunları çözülmeli.

- Yağmur ve kar suları kanalizasyona karıştırılmamalı ve kentin her noktasında ayrık kanalizasyon sistemine geçilmeli.

- Uzun vadede altyapı projelerine hız verilmeli.

- Doğal drenaj yerleri olan dere, kum dere yataklarına yapılan bilinçsiz müdahaleler önlenmeli ve dere ıslahı sağlanmalı.