Kullanılan kalitesiz malzeme nedeniyle çökme tehlikesi geçirdiği için temmuz ayında kapatılan Çanakkale Şehitleri Abidesi sonunda kurtuldu. Eceabat Kaymakamı Muhterem İnce, "Tehlike ortadan kalktı" derken, 18 Mart törenlerine yetiştirilmeye çalışılan abidenin temellerinde ve taşıyıcı kolonlarında yapılan güçlendirme çalışmaları hızla sürüyor. Çürüyen beton ve demirler ayıklanarak taşıyıcı sistemde mantolama çalışmaları yapılıyor.
Milliyet, 11 Ağustos 2006'da Çanakkale Şehitleri Abidesi'nin çökmek üzere olduğunu, taşıyıcı kolonlarda oluşan korozyon nedeniyle demirlerin kâğıt gibi koptuğunu duyurmuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ertesi gün abidenin 4 şiddetinde bir depreme dayanamayacak kadar güçsüz olduğunu ve işi yapacak müteahhit bulamadıklarını açıkladı. Bu haberin ardından birçok müteahhit projeye destek vermeye hazır olduğunu açıklarken, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı ihalenin ardından onarıma başlandı.
Rapora göre onarım
Öncelikle İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) güçlendirme projesi yaptırıldı. Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Kaya Özgen ve Dr. Haluk Sesigür tarafından hazırlanan teknik raporda şu ifadelere yer verildi:
"Yapı taşıyıcı sisteminde yapılan incelemede döşeme alt yüzünde, kirişlerde ve ayakları birbirine bağlayan bağ kirişlerinde korozyondan kaynaklanan yoğun bir bozulma gözlenmiştir. Abidenin yapısında meydana gelen hasarlar, bozulmalar yapılan değerlendirmeler kapsamında onarılabilir, önerilen iyileştirme çalışmalarının yapılması durumunda yapının taşıyıcı sisteminin güvenliği bu tür yapılardan beklenen güvenlik düzeyinde olacaktır."
Bu rapor doğrultusunda gerçekleştirilecek ve 1 milyon 200 bin YTL'ye mal olacak güçlendirme çalışmaları için, tören alanı yıkılarak abidenin temelleri tamamen açıldı. Taşıyıcı kolonlara demir ve beton takviyesi yapıldı. Drenaj sistemi yenilendi. Daha önce çöplüğü andıran, rutubet içindeki alan genişletilerek 1800 metrekarelik bir kullanım alanı oluşturuldu.
Müze yapılacak
"Abide depreme dayanıklı hale getirildi" diyen Kaymakam İnce şunları söyledi: "Abidenin altında oluşan yeni alana müze yapmak istiyoruz. Ayrıca gezilebilecek alanın ortasına savaşları anlatan yarımadanın haritasını koyacağız. Mozaikleri de tamir edeceğiz. Abidenin tavanındaki Türk bayrağını bronz ya da pirinçten yapmayı planlıyoruz."
Şantiye şefi Hasan Terzi de şu bilgileri verdi: "Kaliteli beton ve demir kullanıyoruz. Temel ve tabanı güçlendiriyoruz. Taşıyıcı kolonları da yapıya uygun hale getiriyoruz. Nemden etkilenmemesi için temelleri koruma altına alıp drenaj sistemini projeye uygun hale getiriyoruz. 18 Mart törenlerinden önce bitireceğiz."