ABD'ye Kaçırılan Amforalar Geri Döndü!



Türkiye, yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin peşini bırakmıyor. Daha önce Herakles Heykeli, Boğazköy Sefenksi, Karun Hazinesi’ne ait Kanatlı Denizatı Broşu gibi çok önemli eski eserler ülkemize getirilmişti. Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı 1950’li yıllarda ülkemizden kaçırılarak ABD’ye götürülen 8. yüzyıla ait 2 amforayı geri getirdi. Yasal olmayan yollarla ülkemizden kaçırılan eserlerin peşini bırakmayacaklarını belirten Bakan Ömer Çelik “Ülkemizden kaçırılan eserlerin getirilmesi konusunda yürüttüğümüz kararlı çalışmaların, tarihe duyarlı insanlar üzerinde olumlu etki bıraktığını görmek son derece sevindirici bir gelişme” dedi.

Oğlu başvurdu

Anadolu’dan kaçırılarak dünyanın çeşitli yerlerine götürülen tarihi eserleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı takip etmeye devam ediyor. Tarihi eserlerin Türkiye’ye iadesinde etkili politika izleyen, ellerinde yasal olmayan eser bulunduran koleksiyoner ve müzelerdeki panik devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ellerinde bu tür eserler bulunduranlar hakkında hem diplomatik hem de yasal haklarını kullanıyor.

1950’li yılların başlarında Türkiye’de görevli bulunan William O’Ryan tarafından yasadışı olarak ABD’ye götürülen iki adet amfora, oğlu tarafından ülkemize iade edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’den götürülen tarihi eserlerin iadesi konusundaki çalışmalarından etkilendiğini söyleyen Rick O’Ryan, Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne gelerek ‘‘Türkiye’nin kültür varlıklarının iadesi konusundaki gayretli çalışmalarından çok etkilendiğini, 1950’li yılların başlarında Türkiye’de görevli bulunan babası William O’Ryan’ın ABD’ye dönerken Türkiye’den götürdüğü iki adet amforayı geri vermek istediğini’’ söyledi.

Bakan talimat verdi

Müşavirlik durumu hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. Genel Müdürlük Bakan Ömer Çelik’in talimatıyla hemen iletişime geçti. 2014 Ocak ayı ortalarında atılan bu ilk adımın ardından amforalara ilişkin bakanlık uzmanları tarafından bir değerlendirme çalışması yapıldı. İnceleme sonucunda amforaların Geç Doğu Roma Dönemi’ne tarihlenen (yaklaşık olarak M.S. 8. yüzyıl) orijinal eserler olduğu belirlendi. Bunun üzerine şahısla irtibata geçildi ve gösterdiği iyi niyetten ötürü teşekkür edilerek amforalar teslim alındı. Ülkemize getirilen amforalar Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Bakan Çelik, bakanlığından önce başlatılan yurtdışına kaçırılan eserlerin iadesi çalışmalarını destek vererek bakanlık bürokratlarına etkili diplomasi yürütülmesi konusunda talimat verdi. Bakan Ömer Çelik, son yıllarda Anadolu’dan kaçırılmış birçok tarihi eserin Türkiye’ye getirildiğini belirtti.

Çelik “Bu eserlerin hayat buldukları topraklara geri getirilmeleri en büyük arzumuzdur. Bakanlık olarak bu toprakların bir parçası olan eserlerin geri getirilmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu çabalarımızın tarihe duyarlı insanlar üzerinde olumlu etki bıraktığını görmek de son derece sevindirici bir gelişme. Üzerinde bulunduğumuz coğrafyada yaşamış medeniyetlerin bizlere emanet ettiği eserleri ne pahasına olursa olsun ait olduğu topraklara geri getirmek hususunda kararlı çalışmalarımız devam edecektir. Bu, bizim ülkemize ve tarihimize karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir” dedi. Bakan Çelik son olarak, Interpol tarafından 1998’den bu yana aranan Aksaray Ulu Camii Kapı Kanatları ile İngiltere’de bir müzayedede satışa çıkarılan 17. ve 18. yüzyıla ait Osmanlı mezar taşlarının Türkiye’ye iadesiyle bizzat ilgilenmişti.