"Kirlilik Maliyetini Azaltmak için Fotokatalitik Yenilikçi Kaplama Uygulamaları" (PICADA) projesi çerçevesinde bir Avrupa konsorsiyumu ile Avrupa Konseyi Birleşik Araştırma Merkezi (JRC) tarafından hava kirliliğini emebilen yeni inşaat malzemeleri geliştirildi.
Titanyum dioksit içeren bu "akıllı" malzemeler (alçı, harç, beton) ve kaplamalar organik ve inorganik hava kirleticilerini güneş ışığına maruz kaldıkları anda tutup emebiliyorlar. Yakalanan kirleticiler daha sonra yağmur suyu ile yıkanıyor ya da malzemelerin içindeki alkalin kalsiyumla nötralize ediliyor.
Azotoksiti absorbe eden Ekoboya gibi bazı ürünlerin testleri tamamlandı ve piyasaya sürülmeye hazır duruma geldi. JRC'nin İtalya'daki tesislerinde akıllı malzemelerin çeşitli tipleri nem, sıcaklık ve morötesi radyasyonu gibi özgün doğa koşullarına uygun hazırlanmış ortamlarda denendi.
Doğal ortamlarda yapılan uygulamalarda da bu ürünlerin hava kirliliğinin azalmasına büyük katkı sağladığı anlaşıldı. 2002 yılında Milano'da 7000 m2 lik bir yol alanı bir fotokatalitik çimento benzeri malzeme ile kaplandı. Sonuçlar, sokak düzeyinde azotoksit konsantrasyonunun yüzde 60 azaldığını gösterdi.
Araştırmacılar kaplama malzemelerinin yapı yüzeylerinde ve sokak mobilyalarında da kullanılabileceğinden, çok daha geniş yüzeyleri kaplayıp çok daha fazla kirleticiyi emeceğinden çimentoya oranla çok daha etkin olacağını düşünüyorlar.