ABD’den Türkiye’ye ‘Boru’ Soruşturması



Hürriyet'in haberine göre, soruşturma, ABD’nin son yıllarda yaptığı en büyük ticari soruşturmalarından biri olarak görülüyor. U.S. Steel’in de aralarında bulunduğu bir grup ABD’li üretici, bazı ülkelerden ithal edilen petrol ve sondaj boruları hakkında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun inceleme başlatmasını istemişti. ABD’li üreticiler, Türkiye ve Hindistan ürünlerine, bu iki ülkede sağlandığını iddia ettikleri devlet sübvansiyonunu da eşitlemek için en yükseği yüzde 240’a varan oranlarda ek gümrük vergisi uygulanmasını istiyor. Türk çelik boru sektörü, dikişli boru sektöründe Avrupa’da birinci, dünyada beşinci konumda. İhracatta da şu an dünya beşincisi olan sektör, 2012’de 1.83 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Çelik boru sektörünün en önemli ihracat pazarları arasında Irak, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor.

İhracatı olumsuz etkileyecek

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “ABD, petrol ve sondaj borularının ithalatıyla ilgili olarak Türkiye’nin de içinde yer aldığı 9 ülkeden ithal edilen ürünler hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Anti damping soruşturması sektörümüzün ihracatını olumsuz yönde etkileyecektir. Ancak bu süreçte avukatlık firmalarından hizmet alarak soruşturmanın önlemsiz kapatılması için gereken çalışmaları yapacağız. Sektörümüzün bu süreci minimum zararla atlatmasını ümit ediyoruz.”

Türkiye'nin payı yüzde 4

Zeren’in bu konuda geçtiğimiz günlerde yaptığı bir diğer açıklama ise şöyle: “Özellikle son yıllarda ABD’de petrol ve sondaj için kullanılan çelik borulara olan talepte önemli artış kaydedildi. 2005’te yaklaşık 1.5 milyon ton petrol ve sondaj borusu ithalatı yapan ABD’nin ithalatı, 2012’de 3.25 milyon tona çıktı. Türkiye de ABD’nin çelik boru ithalatından yüzde 4’lük bir pay alıyor. ABD’deki petrol ve sondaj borularının (OCTG) ithalatının artması yerli üreticileri ciddi oranda etkiledi. Bunun üzerine Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, Güney Kore, Filipinler, Suudi Arabistan, Tayvan, Tayland, Ukrayna ve Vietnam’dan yapılan ithalata karşı anti damping soruşturması açılması için başvuruda bulundu. Türkiye ve Hindistan’dan yapılan ithalata karşı da ayrıca telafi edici vergi soruşturması talebi gündeme getirildi.”