ABD, dünyanın en gelişmiş ülkesi olmasına rağmen, uzun zamandır ihmal edilen elektrik, su ve ulaşım altyapı sistemleriyle bu alanda dünyadaki diğer gelişmiş ülkeleri çok geriden izliyor.
Washington'daki elektrik kesintileri, başkentliler için sıra dışı bir durum değil. Hemen her fırtınanın ardından kentin belirli bölgesine birkaç saatten birkaç güne kadar elektrik verilemiyor. Ancak dünkü kesintinin Beyaz Saray, ABD Kongresi ve Dışişleri Bakanlığını da içine alacak şekilde kapsamlı olması, başkentlileri biraz şaşırttı. İlk olarak akıllara 11 Eylül saldırılarının yarattığı korkuyla olası terör saldırısı gelirken, kurumlardaki jeneratör sistemlerinin hemen devreye girmesi paniği önledi. Yine de bazı iş yerleri ve müzeler, güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı.
Kesintinin, Maryland'deki elektrik santralindeki sorundan kaynaklandığı anlaşıldı ve hayat birkaç saat sonra normale döndü. Ülkedeki elektrik kesintileri, altyapının eskimesi ve yenilenmesinin ihmal edilmesi nedeniyle meydana geliyor.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olmasına rağmen ABD genelinde bozuk yollar, paslı köprü demirleri ve eski elektrik direkleri hemen her bölgede dikkati çekiyor.
ABD'nin "altyapı karnesi"
Amerika İnşaat Mühendisleri Odası'nın (ASCE) 4 yılda bir hazırladığı "Amerika’nın Altyapı Karnesi" başlıklı raporuna göre, ABD, A ile F notları arasında ancak "D+" alabiliyor.
Rapora göre, ABD’nin 1880’lerde kurulan elektrik şebekesi uzun zamandır kırmızı alarm veriyor. Özellikle de son yıllarda ihmal edilen eski elektrik şebekelerinin ülkedeki kesintileri giderek arttırdığına dikkat çekildi. Nitekim, 2007 yılında 76 olan elektrik kesintisi sayısı, 2012’de yaklaşık 2 bin 800’e yükseldi ve son 15 yılda tarihin en büyük elektrik kesintilerinin dördü ABD’de görüldü.
ABD'nin doğu kıyısını Şubat 2013'te etkileyen fırtına nedeniyle ülke tarihindeki en büyük elektrik kesintilerinden biri görülmüş, 650 bin ev ve iş yerine iki gün boyunca elektrik verilememişti. Sandy Kasırgası'nın ardından da başkentte ve diğer kentlerde uzun elektrik kesintileri meydana gelmişti.
Ulaşım altyapısı
Elektrik gibi ulaşım da ABD’nin en büyük altyapı sorunlarından birini oluşturuyor.
ASCE raporuna göre, ülkedeki 600 bini aşkın köprünün ortalama yaşı 42 ve bunların yüzde 10’undan fazlası “kusurlu”. ABD’de son 15 yılda 17 köprü çökerken, bu facialarda 40’ı aşkın Amerikalı hayatını kaybetti.
Su şebekeleri kullanılamaz hale gelecek
Ülkedeki 84 bin barajın ortalama yaşının 52 olduğuna işaret edilen raporda, yüksek tehlike altındaki baraj sayısının 14 bine ulaştığı kaydedildi.