Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Türkiye'den gelen çelik boru ürünlerine karşı başlattığı antidamping soruşturma önlemi ve Kolombiya’dan gelen alaşımsız çelikten üretilen bazı profiller, borular, filmaşin ve inşaat demiri ürünleri için üç ayrı soruşturma ile karşılaşan çelik sektörü, şimdi de ABD’den gelen yeni bir soruşturma talebinin şokunu yaşıyor. ABD'li üreticiler, Türkiye ile birlikte Meksika’dan yapılan inşaat demiri ithalatına karşı ABD Ticaret Bakanlığı’na anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması açılması için başvurdu. Uluslararası Ticaret İdaresi ve Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından yapılacak araştırmalar neticesinde soruşturma açılıp açılmayacağı konusunda karar verilecek. Kararın, 20 gün ile 40 gün arasında açıklanması bekleniyor.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre ABD’ye inşaat demiri olarak 2013 yılının sekiz ayında miktar bazında 422 bin ton ve değer bazında 245 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Böylece geçen yılın aynı dönemindeki 339 bin ton ve 234 milyon dolarlık ihracata kıyasla, miktar bazında yüzde 25’lik artış oranı yakalandı.
Antidamping ve koruma önlemi soruşturmalarını 'tarife dışı engelleme' olarak yorumlayan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, “Bu sene başından beri sektörümüz geçen yıla göre ihracat kayıpları yaşıyor. Global pazarların daralması, emtia fiyatlarının düşmesi, ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo, yaşanan siyasi ve ekonomik krizler gibi bizim dışımızdaki bazı nedenler bu düşüşte önemli bir paya sahip. Bizler sektör olarak bu kayıpları telafi etmek üzere Ekonomi Bakanlığımızla koordineli olarak çalışırken, en büyük ihracat pazarlarımızdan biri olan Amerika kıtasından arka arkaya gelen soruşturma tehditleri ile karşı karşıya kaldık” dedi.
Türkiye'nin inşaat demiri ihracatında dünya lideri olduğunu vurgulayan Ekinci, “ABD’li üreticiler bizi kendilerine ticari bir tehdit olarak görüyor. Soruşturma taleplerinin altında yatan asıl sebep de zaten bu. Soruşturma bizimle birlikte Meksika’yı da kapsıyor. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan soruşturmalar ile ilgili çıkacak kararın lehimize olması için mücadelemizi sürdüreceğiz; kaldı ki sonuçların olumlu olacağına da inanıyoruz. 558 milyon dolarlık ihracata ulaştığımız bu bölgede rakip üreticilerin pazarımızı tehdit etmelerine izin vermeyeceğiz” yorumunu yaptı.