Dünyanın prestijli mekanlarını ekipmanları ile donatan firma ABD Ordusu’nun da tedarikçisi konumuna geldi...
Olası Irak operasyonu çerçevesinde Ortadoğu’da konuşlanan ABD birliklerinin kullandığı sahra mutfağı ve ekipmanları, endüstriyel mutfak sektörünün lideri İnoksan A.Ş. tarafından gönderiliyor.
Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum’un sarayı, Romanya Parlamentosu, Türkmenistan Devlet Sarayı ve çok sayıda beş yıldızlı otelin komple mutfağını yapan firma, referanslarının karşılığını son 3-5 aydır Amerikan askerlerine malzeme sevk ederek alıyor. Bursa’da kurulu İnoksan Mutfak Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, yaptığı açıklamada, her türlü endüstriyel mutfak ekipmanlarını üreten firmanın, kriz nedeniyle son yıllarda ihracata ağırlık vermeye başladığını ve halen üretiminin yüzde 40’ını ihraç ettiğini kaydetti.
Varlık, başta Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Libya, Bulgaristan, Romanya, İsviçre ve Arnavutluk olmak üzere, 5 kıtada 50 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerine işaret ederek, bu ülkelerde özel sektörün yanı sıra, kamu kuruluşlarına da satış yaptıkların belirtti.
Almanya’nın Düseldorf kentinde düzenlenen HOGATEC 2002 (Uluslararası Otel-Gastronomi ve Catering) Fuarı ile İspanya’nın Barcelona kentinde yapılan HOSTELCO 2002 (Otel Ekipmanları) Fuarı’nın, kendileri açısından önemli bir dönüm noktası olduğu ifade eden Varlık, zenginliği ve lüks yaşamıyla ünlü Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum’un sarayının mutfak işini, İspanya’daki fuar sayesinde aldıklarına işaret etti.
Varlık, “İspanya’daki fuarda arkadaşlarımız sarayın aşçısı ile tanışmışlar. Daha sonra irtibata geçildi. Sarayın yanı sıra aşçının kendisine ait işletmeleri varmış. Ayrıca, oraların da mutfak işlerini biz yaptık” dedi.
Bunun kendileri için önemli bir referans olduğunu anlatan Varlık, Dünyanın tek 7 yıldızlı oteli Burj Al Arap’ın bulunduğu ve zenginlerin tatil için tercih ettiği Dubai’de son yıllarda sayıları giderek artan yeni 5 yıldızlı otel projelerini de yakından takip ettiklerini söyledi.
Varlık ayrıca, BP ve taşeronu Tekfen İnşaat tarafından yapımı devam eden Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi’nin Bakü’deki 2500 kişilik şantiyesi, Romanya Parlamentosu, Türkmenistan Devlet Sarayı, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Konutu ve çeşitli bakanlıklar ile çok sayıda 5 yıldızlı otelin mutfağını yaptıklarını kaydederek, özellikle Rusya’daki birçok askeri tesise kurdukları mutfakların da, kendilerine tecrübe kazandırdığını belirtti.
ABD’Lİ ASKERLERİN
MUTFAĞI İNOKSAN’DAN
Yurtdışında özel ve kamu sektörü kuruluşları ile askeri tesislerde yaptıkları başarılı işler ve olumlu referansların, ABD’nin olası Irak operasyonu öncesinde firmalarına yeni kapılar açtığını dile getiren Varlık, şöyle konuştu:
“Savaştan hiç kimse hoşnut olmaz ama savaş öngörüldüğünden beri Dubai üzerinden Katar, Suudi Arabistan üzerinden Lübnan, Ürdün, Kuveyt ve Bahreyn’de konuşlanan ABD’li askerlere, sahra mutfağı ve ekipmanları gönderiyoruz.
Bu, 3-5 aydır sürüyor. Son siparişi Kurban Bayramı’na kadar yetiştirmemizi istediler. Bu siparişler, Ürdün ve Kuveyt’e gidecek. Erken yola çıkmanın, orada teşkilat kurmanın yararlarını fazlasıyla gördük. Kriz nedeniyle iç pazar büyük ölçüde daraldı.
Irak’taki savaş olasılığı 2003’ü tamamen kaybettirebilir. Ama sıcak bölgeden gelen bu yoğun talep, bize nefes aldırdı. Bu taleplerin bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz.”
Varlık, şunları söyledi:
“Böyle bir savaşın kararı bile, aslında bizi doğrudan etkiledi. Geçen yıl turizmciler uzun bir aradan sonra, para kazanmaya başladılar.
2003’te yeni yatırım yapacaklarını söylemişlerdi. Dolayısıyla, biz de iş yapacaktık.
Ama yatırımlarını savaş yüzünden ertelediler. Riske girmek istemiyorlar. Unutmayalım ki, bu sektör 37 alt sektörü besliyor. Bütün bunlar olmasaydı, sektörde müthiş bir hareketlilik bekleniyordu. Savaş, turizm için 2003 yılını kaybettirir.”