AB Enerjide Verimi Artıracak



AB iklim koruma planı çerçevesinde üç hedef belirlemişti. 2020 yılına kadar toplam enerji tedarikinde yenilenebilir enerji payının yüzde 20'ye ulaşması, karbondioksit salınımının 1990 seviyesine göre yüzde 20 oranında düşürülmesi ve yüzde 20 oranında enerji tasarrufu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, acil frene basma zamanının geldiği görüşünde. İlk iki hedefin tutturulabileceğini, ancak üçüncünün mümkün görünmediğini belirten Oettinger, “Enerji verimliliği, yıllardır enerji gündemimizin en önemli ve en zayıf noktası” diye konuştu. Oettinger, Avrupa'nın, enerji ihtiyacının yüzde 55'ini yabancı yardımla karşılayabildiğini ve bu bağımlılığın artmaya devam ettiğini vurguladı.

Yönetmelik bağlayıcı olacak

AB, şu ana kadar olduğu gibi devam edilmesi durumunda yüzde 20 yerine sadece yüzde 10'luk enerji tasarrufu yapabilecek. Şu an müzakereleri süren AB enerji verimliliği yönetmeliği ile Avrupa Komisyonu, üye devletleri enerji tasarrufuna zorlayabilecek.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu üyesi Claude Turmes ise yönetmeliğin şimdiden bazı ülkeler tarafından sulandırıldığı imasında bulundu. Örneğin yönetmelik, elektrik tedarikçilerinin, sattıkları elektrik miktarını yüzde 1,5 oranında azaltmalarını öngörüyor. Ancak bazı ülkeler istisnalarla bu maddeyi o kadar yumuşattılar ki, çevrecilerin tahminine göre bu oran gerçekte yüzde 1'e kadar inecek.

Bina yalıtımı tırpanlandı

Komisyon'un bir başka planı, tüm kamu binalarının enerji tasarrufu sağlayacak şekilde hızla tadilata alınması da Almanya'nın baskısıyla yumuşatıldı. Böylece sadece merkezî yönetime bağlı binalar tadilata alınacak, belediye ve yerel yönetimlere bağlı kamu binaları maddenin dışında kalacak. Halbuki bina yalıtımı enerji tasarrufunda en etkili önlemlerden biri olarak kabul ediliyor.

Yönetmelik maddelerinin sertleştirilmesine karşı çıkanların en önemli tezi masrafların yüksekliği. Lüksemburglu Avrupa Parlamentosu üyesi Turmes ise bu teze, bir karşı tezle yanıt veriyor:

“Petrol fiyatlarının delicesine oynadığı, doğalgaz fiyatlarının petrole bağlandığı bir dünyada enerji verimliliğine yatırım yapmamanın maliyeti nedir peki? Bay Putin ve diğerlerine vererek fosil yakıtlar için yılda 500 milyar euro kaybetme lüksümüz var mıdır ekonomik açıdan?"

"Stadyum yerine bina yalıtımına harcansın"

Turmes, Euro krizine de gönderme yaparak enerji verimliliği, tasarruf sağlayan teknolojiler ve yenilenebilir enerjilerin uzun vadede zor durumdaki haneleri de rahatlatacağını belirtti. Şu an hararetle tartışılan ekonomik büyüme programlarının bu yönde bir değişim getirmesi gerektiğini belirten Avrupa Parlamentosu üyesi, AB'nin teşviklerinin stadyum inşasına değil bina yalıtımına harcanabileceğine dikkat çekti.

Enerji verimliliği konusunda Avrupa'nın örnek ülkelerinden Danimarka, AB Dönem Başkanlığı süresince konuyu gündemin üst sıralarında tuttu. Ancak Danimarka Enerji Bakanlığı'ndan Anne Hojer Simonsen konunun sadece siyasete odaklanmaması gerektiği uyarısında bulunuyor:

“Karar mercii sadece Komisyon, Avrupa Parlamentosu ve hükümetler değil. Karar mercii aynı zamanda yeni bir buzdolabı, bir otomobil, yeni bir ısıtıcı satın almak isteyen Avrupa'daki 500 milyon vatandaş. Bu dönüşümü iyi anlatabilmek, herkesi bu sürecin içine katmak bu nedenle çok önemli. Bunu zorlayamayız. Bunun kendisi için niye önemli olduğunu, bu hareketi niçin desteklemesi gerektiğini herkes kendi anlayabilmeli.”