9 Validen Güneydoğu'da Kültür Açılımı



Güneydoğu'daki 9 valinin girişimiyle kurulan GAP Kültür Birliği, adı terörle anılan bölgeyi kültür ve sanat merkezi yapmak için harekete geçti. Mardin Valisi Hasan Duruer'in başkanlığında yürütülecek etkinliklerde Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'teki kültürel zenginliğe dikkat çekilecek. Öncelikle bölgeye has halk oyunları, masallar, yöresel yemekler, çocuk oyunları ve efsaneleri derlemeyi planlayan birlik, elde edilen bilgileri Kürtçe, Arapça, Süryanice, Yezidice kitaplar bastırarak kayıt altına alacak. Proje kapsamında her sene bir ile özel yöresel türküler albümü çıkarılacak. Düzenlenecek Uluslararası Edebiyat Günleri'nde ise bölge illerinden seçilen yetenekli çocuklar edebiyatın, sinemanın, müziğin ve resmin ünlü isimleriyle Akademi GAP programlarında buluşturulacak.

Birlik Başkanı Mardin Valisi Hasan Duruer, "GAP ve kültür kelimelerini bundan sonra daha sık duyacaksınız. GAP İdaresi'nden de destek alarak bütün bölgeyi sarıp sarmalayan coşkulu bir atmosfer oluşturacağız." diyor. Merkezi Mardin olarak belirlenen Kültür Birliği'nin tanıtımı ve yapacağı faaliyetler, 29 Ocak'ta ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu'nun Diyarbakır'da vereceği konserin ardından kamuoyuna açıklanacak.

Merkezi Mardin olarak belirlenen GAP Kültür Birliği'nin Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Kilis ve Şırnak'ta eşzamanlı düzenleyeceği etkinlikler, bölge halkının binlerce yıldır biriktirdiği kültürel zenginliği göz önüne sermeyi hedefliyor. Birlik, bereketli toprakların masallarını, efsanelerini, oyunlarını, yemeklerini ve müziğini de derleyecak. Bölgeyle ilgili zengin bir fotoğraf arşivi oluşturmak da projeler arasında yer alıyor.

GAP Kültür Birliği'nin başkanlığını üstlenen Mardin Valisi Hasan Duruer; bugüne değin baraj, sulama, tarım kelimelerini çağrıştıran GAP'ın yeni bir anlam daha kazandığını aktarıyor. Duruer, "GAP ve kültür kelimelerini bundan sonra daha sık duyacaksınız. GAP İdaresi'nden de destek alarak bütün bölgeyi sarıp sarmalayan coşkulu bir atmosfer oluşturacağız." diyor. Bölge insanını ümitlendiren 'açılım' rüzgârını da arkalarına alarak zihinlerdeki 'tekinsiz' Güneydoğu imajını düzeltmek isteyen Duruer, birliğin merkezi olarak Mardin'in seçilmiş olmasını da çok isabetli buluyor: "Mardin, Kuzey Mezopotamya'nın en önemli şehirlerinden biri. Amerika'nın keşfinden önce bu topraklardan 25 medeniyet geçmiş. Bugün hepsinden bir iz görebiliriz; ama yeterince tanıttığımız kanaatinde değilim. Mardin, Avrupa'da olsaydı yılda en az yüz milyon turist çekerdi. Ve buraya gelenler muhakkak Urfa'yı, Diyarbakır'ı, Nemrut'u ve Antep'i de görmek isterdi."

GAP Kültür Birliği çalışmalarını yürüten ekip; bir danışman, bir arkeolog, bir müzisyen ve bir de sanat tarihçisinden oluşuyor. Her şehri farklı bir özelliğiyle sunmaya hazırlanan ekip, görece küçük şehirlerin de bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak istiyor. Mazisi çok eskiye dayanmayan Şırnak ili mesela, Cizre, İdil hatta Silopi Ovası'yla adından söz ettirecek. Bilinen tarihi MÖ 4000 yılına uzanan Cizre, büyük âlimlerin yetiştiği bir yer aynı zamanda. Yine Şırnak'a bağlı İdil ilçesi Süryanilerin önemli merkezlerinden biri kabul ediliyor ve Silopi Ovası'ndaki höyükler 8-10 bin yıllık bir tarihî geçmişe ışık tutuyor.