Konya’nın Çumra İlçesi’nde bulunan neolitik dönemden kalma yerleşim yeri Çatalhöyük’te, geçen hafta tamamlanması gereken kazı çalışmaları, kırmızı boyalı bir duvara rastlanması nedeniyle uzatıldı.
Konya Müze Müdürü Erdoğan Erol, "Çalışmanın son gününde daha önce rastlanılmayan büyüklükte kırmızı bir duvar tespit edildi" dedi. Yaklaşık 1 metreye 1,5 metre ebadında ve şu ana kadar bulunan en büyük düz kırmızı boyalı duvarın gelecek yılın kazı çalışmalarına kadar kış şartlarından zarar görmemesi için, üzerinin sundurma ile kapatılacağını belirten Erol, şunları kaydetti:
"Duvar, su, toprak ve suyun karışımıyla elde edilen bir sıvayla 2 santim kalınlığında sıvanmış. Üzerine de henüz tam olarak tespit edilmemesine karşın, kırmızı topraktan elde edildiğini sandığımız kırmızı bir boyayla boyanmış. Bu boyanın estetik amaçlı olarak kullanılmış olabileceği gibi, dini inanç ya da ısı yalıtımı için de kullanılma ihtimali var. Burada bulunan bazı duvarların günümüzde kullanılan kirece benzer beyaz bir toprakla sıvandığını biliyoruz. Resimleri ise genelde bu beyaz zeminlerin üzerine yapmışlar."