840 Milyon Dolarlık Ottoman ve Turkish Fon, Konuta Giriyor
Avrupa’lı yatırımcılar, Türkiye’de konut sektörüne yatırım yapmak için, Ottoman Fund ve Turkish Fund adıyla iki ayrı fon oluşturdu. Toplam büyüklüğü yaklaşık 840 milyon dolar olan iki fon İngiliz ve Alman şirketleri ve bankalarınca finanse ediliyor. Fonların, 100 milyon doların üzerindeki konut projeleriyle ilgilendikleri belirtiliyor.
Son dönemde yaşanan çalkantılara paralel kayda değer büyüklükte sıcak para çıkışı olsa da yabancıların Türkiye’de uzun vadeli yatırım yapma konusunda ilgileri sürüyor. Kendine kazançlı yeni sektörler arayan uluslararası bazı büyük fonlar Türkiye’de son dönemde özellikle gayrımenkul alanındaki projelerle ilgilenirken, ayrıca sadece bu amaçla yeni fonların da kurulmaya başladığı belirtiliyor.
İki ayrı fon kuruldu:
Bir bankanın üst düzey yetkilisi, Körfez’den özellikle Dubai ve Kuveyt merkezli fonların devam eden ilgisine son haftalarda başta İngiltere ve Almanya olmak üzere batılı büyük fonların eklendiğine belirtiyor. Yetkili, Türkiye’de gayrımenkul prejelerine yatırım yapmak için son dönemde iki ayrı fon kurulduğunu, bu fonlardan birinin Ottoman Fund adında ve 300 milyon sterlinlik (560 milyon dolar) portföy büyüklüğüne sahip olduğunu, ikinci fonun da 150 milyon sterlinlik (280 milyon dolar) portföy büyüklüğünde Turkish Fund olduğunu söyledi. Toplam büyüklüğü yaklaşık 840 milyon doları bulan her iki fonun İngiliz ve Alman şirketleri ve bankalarınca fonlandığını belirten bankacı, bu ve benzeri fonların, 100 milyon doların üzerindeki ciddi projelerle ilgilendiklerini de vurguladı.
En garantilisi Türkiye:
Türkiye’de gayrimenkul sektörüne yabancı ilgisinin piyasalardaki son dalgalanmalara aldırış etmeden sürdüğünü söyleyen İnanlar İnşaat’ın patronu Serdar İnan, inşaat sektöründe 22 yıldır faaliyet gösterdiğini, 20 yıldır biraraya geldiği yabancı yatırımcıların beş katı ile son bir yılda görüştüğünü belirtti. İnan, "yabancı fonlar, biraz risk içerse de yüksek kazançları gelişmekte olan ülkelerde bulabiliyorlar. Bu ülkeler arasında ise en garantilisi olarak Türkiye’yi görüyorlar. Bu yüzden ülkemize ilgi yoğun" diye konuştu.
İngiliz merakı:
Yaptığı konut projeleri ile son günlerde adından sözettiren Regnum’un Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk de, Alman, Fransız ve İngiliz kökenli fonların son dönemde Türkiye’de gayrımenkul sektörüne ilgilerinin iyice arttığına dikkat çekiyor. Öztürk, "Yabancılar Türkiye’de bugüne kadar ağırlıklı olarak ticaret ve alışveriş merkezleri ile ilgileniyorlardı. Şimdilerde, konut projelerine de el atmaya başladılar. Bugüne kadar son bir kaç aya kadar alışveriş veya ticari merkezlerle ilgilenen yabancılar, son dönemde konutta orta gelir grubuna hitap eden projeler aramaya başladılar. Özellikle orta ve üst gelir grubuna yönelik yapılacak konut projelerinde ortaklık kurmak istiyorlar. Ve bu tür projelerin de tamamı yerine, risk dağıtmak için farklı projelerden küçük miktarlarda pay almayı tercih ediyorlar."
Yabancı fonlar, proje kovalamaya başladı
İnanlar İnşaat’ın sahibi Serdar İnan, yabancı fonların yüzde 5,6 döviz kazancı yerine yüzde 20 kazanç için türkiye’de yeni proje kovalamaya başladıeğını söyledi. İnan, şunları söyledi: "Milyar dolarlık büyük fonlar var. Bunların, 100-500 milyon dolarlık bölümlerini Türkiye’ye ayırmaya ve Türkiye’de proje kovalamaya başladılar. Son dönemde daha çok İngiliz, Alman, İrlandalı, Fransız ve İtalyan yatırımcılarla görüştüm. Bazıları arsa alıp üzerine yap-işlet yönetmi ile proje geliştiriyor. Bazıları parayı, hazır veya yapılmakta olan alışveriş veya ticaret merkezleri ile konut projelerine bağlıyor. Döviz bazında yüzde 5-6 gibi düşük kazanç yerine, yüzde 15-20’lik daha yüksek getiriyi tercih ediyorlar."
Yabancının fazla alternatifi bulunmuyor, çünkü proje yok
İnşaat halinde beş büyük projeleri bulunduğunu belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yabancıların konut projelerinde ortaklık için çok fazla alternatifleri yok. Keza yabancıların tercih edeceği büyüklükte çok fazla konut projesi bulunmuyor. Bir kaç fonla, yeni projeleremize ortaklık için görüşmeler yapıyoruz. Halen inşaat halinde 5 tane projemiz var. 18 tanesi üzerinde de çalışıyoruz. Projelerin toplam 750-800 milyon dolarlık bir büyüklüğü söz konusu. Döviz talebi nedeniyle son günlerde konut satışlarında bir miktar durma oldu. Fakat bir taraftan da kur yükseldiği için fiyatlar artmadan alma telaşı içinde olanlar da var. Biz inşaat halindeki projelerimizin büyük bölümünü sattık."