Bizim Demircilere Göre Mittal, Arcelor ile Prestij Artırıyor
Türk demir çelik üreticileri, agresif satınalmalarla hızlı büyüme gösteren Mittal Steel’in en yakın rakibi Arcelor’u satınalma grişimini, "Arcelor’un geleceğine ilişkin piyasada şüphe oluşturarak rakibine zarar verip kendi prestijini artırmak" şeklinde yorumladı.
Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, bu teklifi iki şirket arasındaki rekabetin uzantısı olarak değerlendirerek, Mittal’in tartışmasız bir şekilde dünya çelik piyasasının en büyüğü olmak ve piyasayı daha etkin bir şekilde yönlendirmek istediğini söyledi.
Her durumda kazanır: Mittal Steel’in Arcelor ile bu konuyu görüşmeden, alım teklifi yapmasının da bu değerlendirmeyi kuvvetlendirdiğine değinen Yayan, "Arcelor’un, Kanada’da yerleşik otomotiv çeliği üreticisi Dofasco alımını sonuçlandırmaya yaklaştığı bugünlerde, Erdemir ile de ilgilenen ancak istediğini alamayan Mittal Steel’in son girişimi, Arcelor’un sözkonusu operasyonlarını tartışılır hale getirmeyi amaçlıyor. Kamuyounda "Akıbeti belli olmayan bir firma ile birleşmek ne derece doğru?" sorusunun dolaşmaya başlamasını hedeflediği değerlendirmelerine neden oluyor. Ancak bu teklifte sonuç ne olursa olsun, her durumda kazanan Mittal Steel olacak" dedi.
OYAK garantiye aldı: Yayan, Erdemir’de ise, OYAK tarafından alınan Erdemir hisselerinin tamamının Ataer firmasına devredileceğini belirterek, Ataer’de de OYAK’ın çoğunlukta olacağı dikkate alındığında Ataer’in OYAK’ın kontrolünde kalacağının anlaşıldığını kaydetti. Yayan, bu açıdan OYAK’ın kendisini garanti altına aldığı ve Arcelor-Mittal birleşmesinin gerçekleşmesi durumunda bile, bu ortaklığın normal şartlar altında Erdemir’i kontrol etmesinin teknik olarak imkánsız olduğu değerlendirmesine götürdüğünü dile getirdi.
Çin'in etkisini azaltır: Veysel Yayan, Mittal’in teklifinin bu aşamada sözkonusu hisseleri toplayacak kadar cazip olmadığını vurgulayarak, olası bir Mittal-Arcelor ortaklığının sonuçlarının ne olabileceği konusunda şunları söyledi: "Gerçekleşme ihtimali oldukça zayıf görülmekle birlikte, olası bir Mittal-Arcelor ortaklığı, global düzeydeki konsolidasyon çalışmalarına hız verecek. 27 ülkede ve 61 tesiste faaliyet gösterecek yeni firmanın hammadde tedariğinde ve piyasaya nihai mamul satışında ciddi oranda söz sahibi olacak. 120 milyon ton civarında üretim kapasitesi ile Çin’in aşırı üretiminden kaynaklanan uluslararası piyasalar üzerindeki olumsuz etkisini dengeleyici bir fonksiyon icra edebilecek. Çin çelik sektörüyle bütünleşme hız kazanacak. Çin’in küresel piyasalar ve fiyatlar üzerindeki olumsuz etkisini azaltmada katkısı olacak."