7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması



Yarışmanın Amacı
Ülkemiz, mermer çeşitliliği yönünden çok zengindir. Türkiye’de 80’nin üzerinde değişik yapıda, 120’nin üzerinde ise değişik renk ve desende mermer rezervi bulunmaktadır. Doğal bir malzeme olan mermer günümüz modern mimarisinde dış ve iç cephelerde kaplama ve döşeme malzemesi olarak yaygın kullanım alanına sahiptir. Bunun yanı sıra doğanın güzelliğini yansıtan doğal taş iç mekânlarda banyo, mutfak imalatlarında, mobilya üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sektörün dış ticaretine bakıldığında; Türkiye’nin doğal taş ihracatı yaklaşık 2 milyar dolardır. İşlenerek ihracatı yapılan ürünlerin bunda ki payı ise çok düşüktür. Doğal taşın işlenmiş ürünler olarak ihracatının artırılması hedeflenmelidir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bu bağlamda doğal taş sektörünün hem pazar payının hem de ihracat miktarının değerce artması için katma değeri yüksek, yenilikçi tasarım ve ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada yetenekli tasarımcıların önemi ortaya çıkmaktadır. Bu bilgiler ışığında; bu sene 7.si düzenlenecek olan Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın temel amacı; doğal taş sektörüne genç ve yetenekli tasarımcıların kazandırılmasıdır. Ayrıca genç ve yetenekli tasarımcılar tarafından ortaya konacak özgün tasarım ve ürünlerle sektörün rekabet gücünün artırılmasıdır.

Yarışmanın Teması ve Hedefleri
7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın bu seneki teması “MOBİLYA” olarak belirlenmiştir.

Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na katılacak tasarımcıların yapacakları projelerinin; mevcut doğal taş ya da doğal taş artıklarından üretilecek “MOBİLYA” olması gerekmektedir. Yarışmacılardan, doğal taş ve artıklarından yapılan katma değeri yüksek her türlü “ev mobilyası, ofis mobilyası, kamusal alan mobilyası, kent mobilyası ve benzer dış mekân mobilyası” projeleri beklenmektedir. Bu kapsamda olmayan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Projelerin küresel doğal taş ihracatına katkıda bulunacak, çağdaş ve modern kimliği olan mobilya tasarımları olması beklenmektedir.

Bu yarışma ile doğal taş sektöründe, katma değeri yüksek, çevre dostu ve sürdürülebilir mobilya projeleri geliştirmek, sektörün gelişimine ve rekabet gücüne katkı sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Yapılacak tasarımlar sadece ürün odaklı olmalıdır.

Katılım Kategorisi
Yarışma öğrenci kategorisi olarak tek kategoride düzenlenmektedir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yarışma, üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım, Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin; lisans bölümlerine, üniversitelerin tasarımla ilgili diğer lisans ve ön lisans programı öğrencilerine açıktır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi gören adaylar da, çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın yarışmaya öğrenci olarak başvurabilirler. Ayrıca yukarıda bahsedilen üniversitelerin hazırlık bölümünde okuyan öğrencilerde yarışmaya katılabilirler. Yukarıda açıklanan hususların dışında kalan adaylar ve profesyonel tasarımcılar bu yarışmaya katılamazlar.

Adaylar yarışmaya bireysel ya da ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Ekiplerde bir adayın sözcü olarak belirlenmesi ve tüm adayların öğrenci olması gerekmektedir. Ekip içinde kesinlikle profesyonel yer alamaz. Yarışmaya ekip olarak katılan öğrencilerin finale kalmaları durumunda grup üyelerinden sadece bir aday final sunumuna davet edilecektir.

Katılımcılar öğrenci belgelerini başvuru sırasında sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Yarışma başvuru tarihleri içerisinde mezun olma durumu bulunan yarışmacıların başvurusunu son başvuru tarihine kadar yapabilmesi için adayların 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Güz Döneminde öğrenci olduklarına dair öğrenci belgelerini (Öğrenci kimlikleri geçerli değildir) mutlaka sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Adayların öğrenci belgelerinin veriliş tarihi başvuru için belirtilen tarihler arasında olması gerekmektedir. Öğrencilerin başvurularının geçerli olmasıyla ilgili başvuru yaptıkları tarihinde öğrenci olmaları yeterlidir. Aksi durumda adayların başvurusu kabul edilmeyecektir.

Başvuru Koşulları

1. Adaylar birden fazla projeyle yarışmaya başvurabilirler. Adayların her bir tasarım için ayrı ayrı başvuru yapması gerekmektedir. Birden fazla tasarımla yarışmaya başvuru yapan adayların birden fazla projesi dereceye girerse aday bir kez para ödülü alabilir.

2. Yarışmaya katılacak adayların 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. 18 yaşından küçük adaylar yarışmaya katılamazlar. Daha önce başka bir yarışmaya katılarak dereceye giren/girmeyen adaylar bu yarışmaya katılabilirler. Adaylar başka bir yarışmada dereceye girmeyen projeleri ile bu yarışmaya katılabilirler. Ancak adaylar başka bir yarışmada dereceye giren tasarımlarıyla bu yarışmaya katılamazlar.

3. İZFAŞ yarışma yürütme kurulu üyeleri ile Jüri üyelerinin birinci derece yakını ve akrabaları Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na katılamaz. Bu kişiler yarışmaya katılıp ödül kazansalar dahi ödülleri geri alınır.

4. Yarışmaya başvurusu yapılan tasarımların; başvuru yapan adaya ait olması, daha önce üretilmemiş ve kamuya sunulmamış olması, başka bir yarışmada dereceye girmemiş / ödül almamış / başka bir yarışmada değerlendirme aşamasında olmaması gerekmektedir. Aksi durumun ortay çıkması durumunda tasarım başvurusu iptal edilir. Böyle bir durumda aday ödül aldıysa ödül geri alınır. Bir başka değişle yarışma sürecinde veya sonrasında taahhütnameye aykırı bir durumun tespit edilmesi durumunda dereceye giren adayın ödülü, varsa yapılan masraflar geri tahsil edilir ve durum kamuoyu ile paylaşılır. Ödül alan bir tasarımın yarışmadan elenmesi durumunda, elenen tasarımın yerine en çok oy alan sıradaki tasarıma ödül verilir.

5. Adaylar başvurularını www.degisiktasarimyarismasi.com adresinden yaparak paftalarını yükleyeceklerdir. Adayların başvuru numaraları rumuz olarak kullanılacaktır. Adaylar paftalarında kesinlikle rumuz belirtmeyeceklerdir. Adaylar kendilerine verilen başvuru numaraları ile son başvuru tarihine kadar sisteme girerek projelerinde revize yapabileceklerdir. Adaylar yarışma projelerini verilen başvuru numaraları ile takip edeceklerdir. Tüm adayların, şartnamede belirtilen belgeleri sisteme imzalı olarak eksiksiz yüklenmesi gerekmektedir. Şartnameye uygun olmayan başvurular diskalifiye olacaktır. İZFAŞ, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında verilen belgelerin asıllarını isteyebilir. Verilen süre içerisinde belge asıllarını göndermeyen adayların tasarımları değerlendirmeye alınmayacaktır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

6. SİSTEME YÜKLENEN PROJELERDE, PROJE İLE İLGİLİ METİNLERDE, DOSYA İSİMLERİNDE ADAY/ADAYLARIN İSMİ, KİMLİK/İLETİŞİM BİLGİSİ, OKUL ADI, DERS ADI, RUMUZ VE KARE KOD VB. BULUNMAMALIDIR. Bu hususlara uymayan adayların projeleri değerlendirmeye alınmayacaktır. Sisteme yüklenen tasarımların tüm sorumluluğu tasarımcıya aittir.

7. Adaylar, 02.02.2025 Pazar günü saat: 23:59’a kadar (Türkiye saatine göre), paftalarını ve şartnamede belirtilen belgeleri www.degisiktasarimyarismasi.com web sayfasından sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Bu tarihten sonra sistem kapanacaktır. Yüklemede oluşan problemler nedeniyle tasarımlara ait evrakların sisteme yüklenememesi, başvurunun tamamlanamaması ya da gecikmesinden yarışma organizasyonu sorumlu değildir. İZFAŞ gerekli gördüğü durumlarda yarışmanın başvuru tarihini uzatma hakkını saklı tutar.

8. İZFAŞ, uygun bulunması durumunda yarışmada dereceye giren tasarımlardan bazılarının üretimini tasarımcıyla birlikte sanayiciyi bir araya getirerek üretiminin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Üretilen bu ürünler uygun platformlarda tasarımcı adına sergilenecektir.

Yarışma Takvimi

Başvuru Tarihleri: 11.10.2024 – 02.02.2025
Proje Son Teslim Tarihi: 02.02.2025
Jüri Toplantısı: 10.02.2025
Ön Eleme Sonuçlarının Açıklanması: 14.02.2025
Firma ve Tasarımcı Buluşma Toplantısı: 18.02.2025
Final ve Ödül Töreni: 09 Nisan 2025, MARBLE İZMİR Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı

İZFAŞ, yarışma takviminde gerekli gördüğü durumlarda değişiklik yapma hakkına sahiptir.

Ödüller

1. Para Ödülleri:

Birinci: 150. 000TL
İkinci: 100.000TL
Üçüncü: 50. 000TL

Firma Özel Ödülü: 30. 000TL

2. Tasarımların Üretimi Ödülü
Sonuçlar açıklandıktan sonra dereceye giren tasarımların tasarımcıları ile sektör temsilcileri İZFAŞ tarafından yapılacak bir organizasyonla bir araya getirilerek toplantı yapılacaktır. Yapılacak bu toplantıda sektör temsilcileri tarafından dereceye giren tasarımlar içinde üretimine karar verilen ürünlerin üretimi, toplantı sırasında tasarımcılar ile eşleşen firmalar tarafından gerçekleştirilecektir. Üretilen tasarımlar, İZFAŞ tarafından tasarımcı adına Marble İzmir Fuarında sergilenebilecektir. İZFAŞ’ın buradaki sorumluluğu sadece tasarımcı ve sanayiciyi bir araya getirmektir.

3. Tasarım Tescil Ödülü
Yarışmada dereceye giren ilk üç projenin tasarım tescil belgesi ücreti İZFAŞ tarafından karşılanmak üzere tasarımcı adına alınacaktır. Tasarım tescil süreci İZFAŞ tarafından aday adına yürütülecektir. Alınan tesciller tasarımcıya ait olacaktır. Tasarımın mülkiyetiyle ilgili İZFAŞ’ın herhangi bir talebi olmayacaktır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

4. Yurtdışı Fuar Katılımı
Yurtdışı fuar katılımı ödülü, Ege Maden İhracatçılar Birliği (EMİB) özel ödülü olarak verilecektir. Bu ödül EMİB tarafından verilecektir. Ödül Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda dereceye girecek adaylardan birine verilecektir. Grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla ödül bir kişi tarafından kullanılacaktır. EMİB’in uygun bulması durumunda grup üyelerinin tamamı götürülebilecektir. Yurtdışı fuar katılımı ödülünü kazanan aday bu ödülün dışında başka bir ödül alamayacaktır. Bu ödülün kullanımıyla ilgili gidilecek ülkeden alınacak vize yarışmacının sorumluluğundadır.

5. Tatil Ödülü
Yarışmada 4. ve 5. olarak dereceye giren tasarımcılara, Türkiye’nin tatil merkezi İzmir Çeşme de yarım pansiyon konseptinde, konaklayacak şekilde sponsor desteğiyle tatil ödülü verilecektir. Bu yarışmanın sponsor otelleri; “Boyalık Beach Hotel SPA & Thermal Resort ve Ilıca Hotel SPA & Wellness Resort Otel”dir. Ödül konaklama ve yarım pansiyon konseptindedir. Ulaşım ve diğer giderler adaylara aittir. Adaylar bu ödülü isterlerse Haziran 2025 döneminde, isterlerse Eylül 2025 döneminde kullanabilirler. Bu ödül belirtilen tarihler dışında kullanılamaz. Adayların konaklayacakları tarihi en geç 2025 yılı mayıs ayının ilk haftasına kadar belirleyerek otel rezervasyonunu yaptırmaları gerekmektedir. Ödül devredilemez. Kullanılmayan ödül iptal edilir. Bu ödül yarışmada dördüncü ve beşinci olan adaylara verilecektir. Grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla ödül en fazla iki kişi tarafından kullanılacaktır. İZFAŞ’ın burada ki sorumluluğu sadece tasarımcı ve ilgili sponsorları bir araya getirmek olacaktır.

6. Staj Ödülü
Yarışmada birinci, ikinci ve üçüncü olan adaylara (Grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla ödül bir kişi tarafından kullanılacaktır. İZFAŞ’ın uygun bulması durumunda grup üyelerinin tamamı ödülü kullanabilecektir), mümkün olması halinde Ege Bölgesinde faaliyet gösteren mermer firmalarında staj imkânı sağlanabilecektir.

7. Üniversite Özel Ödülü
Yarışmaya en çok öğrencinin başvuru yaptığı üniversiteye 3D yazıcı hediye edilecektir. Birinci olan üniversitenin yönetimi tarafından belirlenen öğretim elemanı İzmir’e ödül törenine davet edilecektir. Bu ödül için başvuru sayısında geçerli paftalar dikkate alınacaktır. Şartnameye göre geçerli olmayan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Bu ödülü daha önce kazanmış bir üniversite tekrar bu ödülü alamayacaktır. Daha önce bu ödülü kazan bir üniversitenin katılım sayısının en yüksek olması durumunda bu üniversiteye sadece plaket takdim edilecektir. Ödül ise, daha önce bu ödülü kazanmamış ve şartname kapsamında en yüksek geçerli proje katılımını sağlamış olan üniversiteye takdim edilecektir.

Jüri (Asil)

1. Önder KÜÇÜKERMAN (Jüri Onur Konuğu)
2. Adnan SERBEST
3. A. Can ÖZCAN
4. Ahmet TOPLU
5. Atilla KUZU
6. Ayşem G. BAŞAR
7. Elif KOCABIYIK
8. Esra KAZMİRCİ
9. Faruk ÇALAPKULU
10. Gökhan KARAKUŞ
11. Ilia PALAGUTA
12. Koray GELMEZ
13. Marinella FERRARA
14. M. Lütfi HİDAYETOĞLU
15. Michal STEFANOVSKI
16. Öznur TURAK EKE
17. Remzi BONCUK
18. S. Meltem ÖZKARAMAN ŞEN
19. Serkan GÜNEŞ
20. S. Sabri BORA

Ayrıntılı bilgi ve şartname için tıklayınız