"7 Tepenin 7 Mimarı" Brüksel'de



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen “7 Tepenin 7 Mimarı” sergisi 23 Şubat’ta Brüksel’de “Istanbul Center in Brussels”da açılıyor. Küratörlüğünü ve organizasyonunu Dünya Mimarlık Topluluğu’nun üstlendiği sergi Torino, Berlin ve Jakarta’nın ardından “Türk Mimarlığı Şimdi” projesi kapsamında bu kez Avrupa’nın kalbinde sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında, küratörlüğünü Dünya Mimarlık Topluluğu başkanı, eski Ağa Han Mimarlık Ödülü Genel Sekreteri Mimar Prof. Suha Özkan ve eski diplomat Şefik Onat tarafından gerçekleştirilen “7 Tepenin 7 Mimarı” sergisi İstanbul’un çağdaş yüzünü Avrupa’ya yansıtmayı hedefliyor.

Sergiyle birlikte çağdaş Türk mimarlığının önde gelen temsilcileri Emre Arolat, Can Çinici, Teğet Mimarlık adına Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar, Şevki Pekin, Nevzat Sayın, Tabanlıoğlu Mimarlık adına Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu ile Han Tümertekin üçüncü binyılın başlarında modernist değerlere bağlı eserlerle uluslararası platformda kendi kişiliklerini yaratıyorlar.

Türk Mimarlığı şimdi

Dünya Mimarlık Topluluğu’nun organizasyonunda 2008 yılında Torino’da, 2009 yılında ise Berlin ve Jakarta’da sanatseverlerle bir araya gelen “Türk Mimarlığı Şimdi” projesi kapsamında, çizim, video art ve fotoğraflardan oluşan eserlerin sergi sırası bu kez Brüksel’de.

“Istanbul Center in Brussels”da açılacak olan sergi öncesinde, “Çağdaş Mimari ve Kentsel Uygulamalar"ın tartışılacağı konferans yer alacak.  Konferansta BBA Belçika Yapı Ödülleri Başkanı ve AIAB Mimarlık Enstitüleri Kurucu Başkanı Profesör Jan Bruggemans ile Kentsel Çevre Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kent ve Bölge Plancıları Derneği Eski Başkanı Profesör Pierre Laconte da birer konuşma gerçekleştirecek.

Program:

16.00-17.30 
Açılış Konuşmaları
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol
Dünya Mimarlık Topluluğu Başkanı Suha Özkan

17.30 19.00 Konferans
BBA Belçika Yapı Ödülleri Başkanı ve AIAB Mimarlık Enstitüleri Kurucu Başkanı Profesör Jan Bruggemans
Kentsel Çevre Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kent ve Bölge Plancıları Derneği Eski Başkanı Profesör Pierre Laconte

19.00
Açılış kokteyli

Serginin gerçekleştirilmesine Istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile birlikte AUTODESK, MOB Mobilya & Dekorasyon,  Schüco International KG, KONE Asansör Sanayi ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) de katkı sağlıyor.



İstanbul 2010 Arupa Kültür Başkenti Ajansı Hakkında

İstanbul’u, Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak amacıyla, 2 Kasım 2007 tarihinde, 5706 sayılı özel yasa  ile kuruldu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı bünyesinde, Kentsel Uygulamalar, Kültür-Sanat ve Turizm ve Tanıtma olarak belirlenen üç ana stratejik alan altında toplanan çalışmalar, 15 farklı alanda faaliyet gösteren direktörlük ve yönetmenliklerle yürütülmektedir.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kentsel uygulamalar projeleri, Kentsel Uygulamalar Direktörlüğü, Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü, Kentsel Proje Koordinasyon Direktörlüğü bünyesinde hayata geçmektedir. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kültür sanat projeleri ise, Görsel Sanatlar, Müzik ve Opera, Klasik Türk Müziği, Kent Kültürü, Edebiyat, Sinema ve Belgesel, Gösteri ve Sahne Sanatları, Geleneksel Sanatlar Yönetmenlikleri çatısı altında üretilmekte, şekillendirilmekte ve adım adım hayata geçirilmektedir. Bütün bu projelerin ve etkinliklerin, 2010’dan sonraya da taşacak şekilde, sürdürülebilir olması amaçlanmaktadır.

İstanbul Center In Brussels (ICiB) Hakkında

Kendi bağımsız Yönetim Kurulu tarafından temsil edilen ICiB, Istanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen bir sivil girişim. ICiB, Istanbul’un çağdaş Avrupa kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğu inancıyla, gerçekleştirdiği projelerle, Avrupa ile entegrasyonun yerel düzeyde zaten yürümekte olduğunu göstermekte.  Açıldığı tarihten beri ICiB Avrupa’nın merkezine, Istanbul’un modern sanat ve kültürünün  en iyi ve en yenilikçi yönlerini sunmakta.

Dünya Mimarlık Topluluğu (WAC) Hakkında

İstanbul’da 2006 yılında Prof. Suha Özkan ve Şefik Onat tarafından kurulan WAC, dünya mimarlığını  web üzerinde özgür ve bağımsız bir platformda buluşturmayı hedefliyor. WAC’nin web portalı www.worldarchitecture.org bugün dünyanın en çok izlenen 2-3 mimarlık sitesinden biri.  Dünyanın tüm mimarları, ücretsiz olarak projelerini bu portale yükleyip herkes tarafından görülmesini sağlayabiliyorlar.  WAC aynı zamanda uluslararası düzeyde tanınmış mimar, akademisyen ve yazar 200 kişiden oluşan Onur Üyelerinin oylarıyla, belirli aralıklarla projelere Dünya Mimarlık Ödülleri veriyor.  Bunlara ek olarak çağdaş Türk mimarlığının dünya çapında tanıtılması amacını gönüllü olarak üstlenen WAC, 2008 yılında başlattığı “Türk Mimarlığı Şimdi” programı kapsamında genç neslin yetenekli Türk mimarlarının eserlerini yansıtan sergileri  farklı ülkelere taşıyor.