7 Binası Kaçak Çıkan Çapa'da Deprem Tadilatı Askıda Kaldı



İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 7 hastane binasını depreme karşı güçlendirmek için proje hazırladıktan sonra, izin almak için belediyeye başvurunca, hastane binalarının kaçak olduğu ortaya çıktı. Daha önce ODTÜ'nün başına gelen ruhsat sorunu bu kez Çapa Tıp Fakültesi'nde gündeme geldi. Fakülte yönetimi, Dünya Bankası'ndan alınan krediyle depreme karşı güçlendirme çalışması yapmak için analiz ve proje hazırladı.

Belediyeye başvuran İstanbul Üniversitesi, Çapa'daki İç Hastalıkları, Çocuk, Temel Bilimler, Cerrahi Mono Blok, Göz, Psikiyatri, Ortopedi bölümleri binalarının ruhsatı olmadığını öğrendi. İskan belgesi ve ruhsatı olmayan binalar için güçlendirme izni bu yüzden alınamadı.

'Yıkılıp yeniden yapılmalı'

Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip Temizer, Çapa'nın üzerinde bulunduğu arazinin hâlâ mahalle olarak görüldüğünü belirterek, yüzlerce parçalı tapunun olduğunu ifade etti. Fakülte yetkilileri de yaşanan sorunu doğrulayarak 217 parsel üzerine kurulan fakültenin, aynı sayıda tapusunun birleştirilmesi için girişimlere başladıklarını ancak bu sürecin uzun zaman alacağını belirttiler. Yetkililer fiziki açıdan dağınık olan hastanenin derli toplu hale gelmesi için güçlendirmeden ziyade, "yıkılıp yeniden yapılması" düşüncesinin hâkim olduğunu ifade ettiler.

'Kamu binaları adeta yıkılsın diye yapılmış'

Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyeleri, raporlarında kamu binalarının "adeta yıkılmak üzere yapıldığı" nı ifade etti. Depremde hasar gören 105 kamu binasının incelendiği raporda şu tespitler yer aldı:

* Denizli Lisesi'nin pansiyon kısmı binasında o kadar kısa boya sahip kolon kullanılmış ki, bina adeta çöksün diye yapılmış.

* Kütahya Cumhuriyet Lisesi 2 katlı planlandığı halde fazladan 2 kat çıkılınca, temel binayı taşıyamaz hale gelmiş.

* Kahramanmaraş Süleyman Demirel Fen Lisesi'nin temel inşaatında yanlışlıklar yapılmış.

* Denizli Kazım Kaynak Lisesi'nde bodrum kirişlerinde bırakılan ara boşluk, kolonlarda bırakılmamış ve kolonlar hasar görmüş.

* Muğla'da Datça ilçesi Hükümet Konağı binasına, yükü taşıyacak kolon yanlış yerleştirilmiş.

* Bodrum Öğretmen Evi ve Turgut Karabağlı İlköğretim Okulu binalarının çatı kaplamalarına yapılan ek döşemeler 150-200 kg/m2'lik ilave yük için tasarlanan döşemenin 850- 900 kg/m2'lik yüke maruz kalmasına neden olmuş.