61 Müze El Değiştiriyor



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan “Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa Tasarısı Taslağı”na göre salt kütüphaneler değil, bakanlığın taşra teşkilatında bulunan kültür merkezleri, danışma büroları ile 61 müze de il özel idarelerine devredilecek. Bakanlığın bu yasa tasarısından sonra yine AKP iktidarının ilk yıllarında gündeme gelen Devlet Tiyatroları (DT) ile Devlet Opera ve Balesi’nin (DOB) de belediyelere ve il özel idarelerine devredilmesini öngören yasa taslağını hazırlayacağı belirtiliyor.

İki ayrı bakanlık olan Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı, AKP hükümetinin ilk Kültür Bakanı Erkan Mumcu döneminde, 4848 sayılı yasa ile birleştirilmişti.

Her iki bakanlığın birleştirilmesinin ardından da 2006’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kütüphaneler ve müzelerin, belediyelere ve özel idarelere devrini öngören yasa hazırlıklarına girişilmişti. Ancak bu girişim Meclis’te, CHP kanadının yoğun eleştirileri üzerine tasarı halinde kalmıştı.

Bakanlığın yeniden gündemine aldığı tasarıya göre taşra teşkilatı bünyesinde yer alan kültür merkezleri, danışma büroları, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanat galerileri ile 61 müze özel idarelerine devredilecek. Söz konusu müzelerden bazıları şöyle:

“Adana Atatürk Evi Müzesi, Adana Etnoğrafya Müzesi, Ankara Estergon Etnoğrafya Müzesi, İzmir Etnoğrafya Müzesi, Konya Etnoğrafya Müzesi, Mersin Atatürk Evi Müzesi, Erzurum Atatürk Evi Müzesi, Uşak Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi, İstanbul Adam Mickiewicz Müzesi, Kütahya Çini Müzesi.”

Tasarıda ayrıca, Hazine’ye ait olup, bakanlığa tahsis edilen taşınmazların da tahsis amacında kullanılmak üzere ilgili il özel idaresine tahsis edilmiş sayılması öngörülüyor.

Buna ek olarak, devredilen birimlerde çalışan personel de kadro unvanlarıyla birlikte il özel idarelerine devredilecek.