Resmi kurumlarda, lojman ve sosyal tesislerde ısı yalıtımına öncelik verilmesini isteyen bakanlık, “Okullarda ve resmi binalarda giriş kapılarının otomatik ve hava sızdırmaz olmasını” istedi.
Süre 2017 yılında doluyor
Bakanlık yayınladığı genelge ile kirleticilerin belirlenmesi ve yıllık olarak takip edilmesi için tüm şehirler için ayrı takvimler oluşturdu. Marmara başta olmak üzere sırasıyla Ege, Akdeniz, Güneydoğu, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’daki iller 2017 yılı sonuna kadar emisyon envanterini tamamlamak zorunda olacak. Kükürtdioksit, nitrojendioksit ve partikül kirleticilere ilişkin yerel emisyon envanteri oluşturulacak, her yıl aralık ayı sonuna kadar da bu envanter bakanlığa gönderilecek.
60 ilde "yüksek kirlilik”
Emisyon değerin sınırın üzerinde olduğu Marmara Bölgesi’nde yer alan İstanbul, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova için süre 2014 yılı sonunda dolacak. Bakanlık bu kapsamda şehirleri yüksek ve düşük kirlilik potansiyeline göre de tek tek belirledi. Çalışmaya göre İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Kocaeli, Konya, Diyarbakır, Hatay, Kayseri gibi 60 şehir “yüksek kirlilik” olan şehirler kategorisinde sıralandı. Sanayi tesislerinin çok az olduğu Aksaray, Amasya, Burdur, Rize, Tunceli ve Sinop gibi 21 şehir ise düşük kirlilik potansiyeli olan iller olarak saptandı.
Termostatlı vanaları kullanın
Bakanlık genelgesi doğrultusunda okullarda ve resmi binalarda kaloriferli radyatörlerde termostatlı vana kullanılması gerektiğinin de altı çizildi.