550 Yıllık Irgandi Köprüsü Özgün Yapısına Kavuşuyor

Dünyada yalnızca Floransa, Venedik ve Lofça kentlerinde birer örneği bulunan “çarşı köprülerden” biri olan ve Bursa’ya 1442’de yaptırılan Irgandi Köprüsü, özgün yapısına tekrar kavuşuyor. Tarihi misyonuna uygun olarak üzerine 22 adet dükkan inşa edilen ve restorasyon çalışmaları son aşamasına gelen köprünün, ocak ayı içerisinde hizmete açılması bekleniyor.

Bursa Osmangazi Belediyesi’nden alınan bilgiye göre; Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, restore et-işlet-devret modeliyle 10 yıllığına belediyeye tahsis ettiği köprüye ilişkin proje, 15 Şubat 2002’de Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Irgandi Köprüsü Restorasyon ve Rekonstrüksiyon Projesi’nin ihalesi ise 2002 yılı içinde 946 milyar lira keşif bedeli üzerinden yapıldı. Proje çerçevesinde yaklaşık 10 metre genişliğindeki köprünün iki tarafına toplam 22 dükkan yerleştirildi. Köprünün ortasında 3,60 metre genişliğinde geçis yolu bırakıldı. Yürüme yolunun üzeri ise, 6 metre yüksekliğinde bir çatı ile kapatılacak. Köprünün her iki ayağında yer alan ve daha önce depo olarak kullanılan iki bölmeden biri kafe-bar, diğeri ise çok amaçlı kültürel tesis-sergi salonu olarak düzenlenecek. Bu konudaki çalışmalar, bilimsel kurulun denetiminde devam ediyor. 550 yılı aşkın süre tarihe tanıklık eden Irgandi Köprüsü’ne ilişkin çalışmalar, yaklaşık iki yıldır sürüyor.

Orijinali iki depo ve bir mescit ile 31 dükkandan oluşan Irgandi Köprüsü, 1442 yılında Irgandili Ali’nin oğlu Hoca Muslihiddin tarafından yaptırıldı. Depremler, savaşlar ve bakımsızlık nedeniyle zamanla hasara uğrayan köprünün orta bölümü, Bursa’dan çekilmeden önce Yunanlılar tarafından bombalandığı için tahrip oldu. Köprü, Haşim İşcan’ın valiliği döneminde yeniden yaptırıldı, ancak özgün mimariye bütünüyle sadık kalınamadı. Ana tonozu betonarme olan ve her iki yanına taş kemerler yapılarak hayata geçirilen köprüde, gerek ana taş duvarların, gerekse üst tuğla örtülerin özgünlüğünü koruduğu, dükkanlar dışında yapının ana trukturunun sağlam olarak ayakta kaldığı söylenebilir. Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinin sınırında bulunan “Irgandi Köprüsü”, Floransa’da (İtalya) “Ponte Vecchio”, Venedik’te (İtalya) “Ponte Rialto” ve Lofça’daki (Bulgaristan) “Osma” ile dünyada 4 ‘çarşı köprüden’ biri konumunda.