500 Yıla Koruma Talebi

Foto: DHA

DHA'nın haberine göre, Hisarönü'ndeki çınar ağacının koruma altına alınmasını isteyen arazi sahibi Funda Teke, ağacın bakımının yapılmasını birkaç kez yetkililerden rica ettiklerini söyleyerek yanıt alamadıklarını dile getirdi. Teke, "Bazı kuru dalların kırılıp düşme tehlikesi var. Sahip çıkılırsa çok seviniriz" dedi.

"Bu değerin korunması için elimizden geleni yapacağız"

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, 3 yıl önce başta Muğla Anıtlar Kurulu olmak üzere Ankara'daki yetkili kurumlara müracaat ederek ağacın koruma altına alınması ve bakımının yapılmasını istediklerini ifade etti. Hiçbir yanıt alamadıklarını söyleyen Ersan, "Yeni Cumhurbaşkanı adaylarından tutun da ne kadar çevreye duyarlı-duyarsız Ankara ve Muğlalı varsa hepsine ayrı ayrı BİMER vasıtasıyla yazılarımızı göndererek gerekli işlemin yapılmasını isteyeceğiz. Bu kıymetli bir değer, tarihi ve doğal bir dokudur. Bu değerin korunması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Hisarönü'ndeki bir işletme sahibi Tülay Yıldız da çınarın 500 yıllık olmasına rağmen çok sağlıklı göründüğünü dile getirdi. Ağacın koruma altına alınarak asırlarca daha sağlıklı olarak yaşatılabileceğinin altını çizen Yıldız "Yetkililerin bunu yapması o kadar zor değil. Hiç değilse gelip yaşını hesaplasınlar. Belki daha da yaşlı bilmiyoruz ki. Çınar içten içe kolay çürüyen bir ağaç ve bunun tespiti şart" diye konuştu.

Marmaris'te çok var

Muğla'nın büyükşehir statüsüne alınmasından önce İl Genel Meclisi üyeliği yapan CHP'li Mehmet Erden, anıt ağaç olmaya aday birçok ağaç bulunduğunu belirterek, "Hisarönü, Osmaniye, Çetibeli ve Söğüt ile beraber 12 anıt ağaç olabilecek nitelikte ağaçlarımız var. Söğüt'ün Palamut bölgesindeki ağaç Marmaris Alt Yapı Birliği (MARTAB) tarafından bakım altına alındı ve her sene mantara karşı ilaçlanıyor. Çetibeli'ndeki bazı ağaçlar anıt ağaç kapsamına alınmış olup, diğerlerini de bakımı yapıldıktan sonra bu kapsama alınması sağlanmalıdır" dedi.