Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, “2018’de gündeme gelen ‘tekelleşme’ adımı doğrultusunda, maden sahalarında rezervin yarısından fazlasına sahip olan şirketlerin talebiyle diğer firmalara ait rezervler birleştiriliyor. Büyük bir tekelleşme ile talan politikası büyüyor” dedi.
1 yıl önce zemin hazırlandı
MİGEM’in Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, 6592 Sayılı Kanunla Değişik 3213 Sayılı Maden Kanunu’nun hükümleri uyarınca hukuki durumları sona eren 500 adet maden sahası ihaleye çıkarılacak.
Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre kararı değerlendiren Mehmet Torun, “Bu bir tekelleşme ve talan ilanıdır” dedi. AKP hükümetinin bir yıl önce yayımladığı ‘Maden Bölgelerine ve Ruhsatların Taşınmasına İlişkin Yönetmeliği’ anımsatan Torun, şunları söyledi:
“AKP hükümeti bu yönetmelik ile birbirine bitişik veya yakın bazı maden sahalarında tek başına yapılan maden işletme faaliyetlerini ruhsatlandırıp, mevcut ruhsatla birleştirerek madencilik yapılabilmesinin önünü açtı. Yani birbirine bitişik veya yakın maden sahalarında tek başına yapılan maden işletme faaliyetleri, çevresel etkileri, şehirleşme, işletme güvenliği, rezervin verimli işletilmesi ve benzeri sebeplerden dolayı meydana gelen olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla yapılacak proje ve planlama çerçevesinde maden bölgesi olarak ilan edilebilecekti. Ayrıca ‘rezervin yarısından fazlasına sahip olan şirketin talebi halinde’ diğer firmalara ait rezervler de birleştirilecek, anlaşma olmaz ise bu işlem res’en sonuçlandırılacaktı. İşte şimdi yayımlanan ilan tam da budur.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...